Andrea napja van. | 2024.04.18

Handó Tünde: a bírósági kommunikációnak kiegyensúlyozottnak kell lennie 

2016-10-13 10:21:35

 Az igazságszolgáltatásnak olyan kiegyensúlyozott kommunikációt kell kialakítania, amely a széleskörű tájékoztatással egyidejűleg megőrzi függetlenségét és védi a bírák, a bíróságok tekintélyét - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke csütörtökön a témában rendezett budapesti konferencián.

    Handó Tünde a Bíróság és kommunikáció című kétnapos nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében kifejtette: a bírósági döntések a technikai fejlődés nyomán egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak, és ehhez alkalmazkodnia kell a bírósági szervezetnek.
    A média részéről tapasztalható fokozódó nyomás azonban nem befolyásolhatja és nem is befolyásolja a bírák szakmai függetlenségét, az ítéletek pártatlanságát - hangsúlyozta.
    Az idei konferencia fő témája a bíróságok és a média kapcsolata. Magyarországon több törvényszék és ítélőtábla kötött megállapodásokat a társszervekkel és a sajtóval a tájékoztatásra, egymás munkájának kölcsönös segítésére. Ennek különösen nagy jelentősége van a közérdeklődésre számot tartó ügyek esetében - mutatott rá az OBH elnöke.
    Szólt arról is, nehéz elérni, hogy a bíróságok életét érintő pozitív hírek is eljussanak a közvéleményhez. A nyilvánosság az igazságszolgáltatás felett álló társadalmi kontroll, nem mindegy, milyen kép alakul ki a bíróságokról - hangsúlyozta Handó Tünde.
    Közölte, az OBH már negyedik alkalommal szervezi meg ezt a konferenciát, és idén már húsz országból százheten érkeztek rá.
    A konferenciasorozattal olyan interaktív nemzetközi szakmai fórumot szerettek volna létrehozni, amely lehetővé teszi, hogy a részvevők megismerhessék a bíróságok külső és belső kommunikációja területén Európa-szerte alkalmazott különféle módszereket - mondta Handó Tünde, megjegyezve, a cél végső soron az, hogy mind jobb és jobb gyakorlatokat alakítsanak ki.