Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-10-12 13:57:51

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

 


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Szárazföldünk északi felén egy nagy kiterjedésű magasnyomású zóna helyezkedik el. Területén többnyire erősen felhős, párás, néhol tartósan ködös az idő, csak helyenként szakadozik fel a felhőzet, és süt ki a nap. Számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de kisebb eső, szitálás helyenként előfordul. Hideg az idő, a csúcshőmérséklet a kora délutáni órákban is nagy területen mindössze 1 és 8 fok között változik. Ugyanakkor Izland, valamint Dél-Európa fölött ciklonok örvénylenek. Hatásukra az említett tájakon többnyire erősen felhős vagy borult az ég, csak helyenként süt ki hosszabb időre a nap. Több helyen esik az eső, záporeső. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk nyugati részén általában 12 és 18, délen pedig 19 és 27 fok között alakul, sőt Gibraltárnál, illetve Krétán a délutáni órákra 30 fokig is felmelegszik a levegő. A Kárpát-medence időjárását csütörtökön már egy köztes magasnyomás alakítja, eleinte még nedves, majd a magasban már szárazabb léghullámok érkeznek térségünk fölé.
    
    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig
    ----------------------------------------------------

    Reggelig túlnyomóan borult lesz az ég, csak délnyugaton, nyugaton szakadozhat fel, csökkenhet a felhőzet, és ott néhol ködfoltok képződnek. Főként a Dunától keletre alakul ki eső, zápor. Csütörtökön kezdetben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd gomolyosodik, szakadozik a felhőzet, több helyen néhány órára kisüthet a nap. Legfeljebb néhol fordul elő jelentéktelen eső. Az északi, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű, de a nyugati, délnyugati tájakon hidegebb lesz.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 8 és 13 fok között alakul.