Gedeon napja van. | 2024.03.28

OGY - Kövér: új szakasz nyílhat a magyar és a dán parlament együttműködésében

2016-10-10 10:47:26

 

Olyan új szakaszt nyithatunk a magyar és a dán parlament együttműködésében, amely remélhetőleg intenzívebb lesz a korábbinál - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke, miután fogadta a dán parlament elnökét hétfőn az Országházban.

 

    A megbeszélés után a házelnök úgy nyilatkozott, hogy a beszélgetésen szó volt a Brexit és a magyar népszavazás eredményének értékeléséről, és mindkét téma elkerülhetetlenné tette, hogy érintsék a bevándorlás európai uniós kezelésének kérdését.
    Kövér László kifejtette: Magyarország számára Dánia nagyon fontos gazdasági partner, a huszadik legfontosabb kereskedelmi partnere, a befektetéseket illetően pedig a tizenhatodik. Az országban tevékenykedő dán vállalkozások közül többnek stratégiai együttműködési szerződése van a kormánnyal, és folyamatban lévő vagy bejelentett beruházásaikkal tovább bővítik majd a foglalkoztatottak körét.
    Az Országgyűlés elnöke elmondta: az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról is beszéltek. Magyarország kormánya kezdeményezte - és ez kedvező fogadtatásra talált -, hogy Povl Bang-Jensen dán diplomatának, közös ötvenhatos hősünknek szobrot állítsunk, amire még az ősszel sor kerülhet - közölte.
    (Povl Bang-Jensen dán diplomata - aki az ENSZ megbízásából foglalkozott Magyarországgal - életét áldozta azért, hogy megvédje és a történelemnek megmentse azokat a jegyzőkönyveket, amelyek az 1956-os magyar szabadságharcosok tanúvallomásait és névsorát tartalmazták.) 
    Pia Kjaersgaard, a dán parlament emlékeztetett: már több mint tíz év telt el a legutóbbi hasonló házelnöki találkozó óta, és remélhetőleg a mostani megbeszélés egy gyümölcsözőbb kapcsolat kezdete lehet, így nem kell újabb tíz évet várni a következő tanácskozásra.
    Mint mondta, több mint hatvan dán vállalat tevékenykedik Magyarországon, ami mindkét országnak előnyös. Ezek a cégek mintegy 15 ezer magyarnak adnak munkát.
    Arra is kitért, hogy 2016 jelentős év, mert idén van az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója. Az akkor történtek megszilárdították a két ország kapcsolatát, hiszen Dánia sokat segített Magyarországnak és sok magyart fogadott be - idézte fel Pia Kjaersgaard.