Auguszta napja van. | 2024.03.29

Közvélemény-kutatás: a Szerbiában élők több mint fele támogatja a halálbüntetést

2016-10-10 07:57:42

 

A Szerbiában élők 58 százaléka támogatja, míg 24 százaléka ellenzi a halálbüntetést - derült ki a szerbiai Ipsos Strategic Marketing közvélemény-kutató felméréséből, amelyet a Danas című belgrádi napilap közölt hétfőn.

 

    A felmérésből látható volt az is, hogy az utóbbi kilenc évben jelentősen nőtt a halálbüntetés támogatottsága a nyugat-balkáni országban, 2007-ben csupán a megkérdezettek 33 százaléka állt a halálbüntetés mellett. A válaszadók 18 százalékának nincs kiforrott véleménye.
    A közvélemény-kutatást szeptember 22. és 28. között 1051 ember részvételével végezték. Kiderült, hogy az életkor, a nemi hovatartozás vagy a lakóhely nem befolyásolta mérhető módon az eredményeket, az iskolai végzettség azonban igen: a magasabb végzettséggel rendelkezők inkább az ellenzők táborát erősítették.
    Jugoszláviában, illetve Szerbiában 1804. és 2002. között létezett halálbüntetés. Az utolsó kivégzést 1992-ben hajtották végre, míg az utolsó ilyen ítéletet 2001-ben mondták ki. Az országban - a rendelkezésre álló adatok szerint - összesen több mint hétezer embert ítéltek halálra. 
    A világ 104 országában törölték már el a halálbüntetést, 30 országban létezik ugyan ilyen büntetőjogi kategória, de a gyakorlatban nem alkalmazzák, míg 58 országban végre is hajtanak kivégzéseket. Huszonöt olyan ország van, ahol a tavalyi esztendőben legalább egyszer hajtottak végre halálbüntetést. A legtöbb kivégzést Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Pakisztánban és az Egyesült Államokban hajtják végre.