Gedeon napja van. | 2024.03.28

Európa éveken át nem látta el a feladatát

2016-10-09 15:53:00

 

Európa éveken át nem látta el a feladatát, ezért kell többet tenni a határellenőrzési feladatok ellátásában - nyilatkozta Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az osztrák közszolgálati televíziónak (ORF).

 

    A tárcavezető kijelentette: Ausztria elvégzi a határellenőrzési munkálatokat. Az ORF beszámolója szerint ugyan az osztrák-olasz határon is végeztek előkészületeket, ténylegesen csak az osztrák-magyar határon zajlik ellenőrzés. 
    Az osztrák belügyminiszter szerint Olaszország precízen elvégzi feladatát és regisztrálja az igen nagy számban érkezőket és itt is tartja őket. 
    A híradás szerint a bajor-osztrák határszakasznál az ausztriai Walserberg és a németországi Kiefersfelden települések határátkelőinél van nagyobb sor. Megjegyzik: ugyan Ausztriából nem érkezik sok menekült Németországba, "mégsem mutatkozik politikai akarat, hogy a határellenőrzést megszüntessék". 
    A Der Standard című osztrák lap beszámolója szerint amennyiben továbbra is tart a bajor-osztrák határátkelőknél folytatott határellenőrzés, akkor a hosszú várakozási idő miatt a fuvarozó társaságok a költségek emelkedésével számolnak. 
    Az osztrák kormány tavaly szeptember közepétől vezette be a határellenőrzést több határszakaszon. A döntést azzal indokolták, hogy a határellenőrzés bevezetése a harmadik országból érkezők nagy száma miatt, valamint a közrend és a biztonság veszélyeztetésének elkerülése érdekében szükségszerű. 
    A belügyminisztérium legutóbbi közlése szerint naponta 100-150 illegális bevándorlót fognak el Ausztriában, jellemzően Alsó-Ausztria, Burgenland, Bécs és Tirol tartományokban, főként afgán és pakisztáni menekülteket. 
    Az osztrák kormány döntése szerint az elkövetkezendő négy évben 127 500 menekülteljárás indítható Ausztriában, eszerint idén 37 500, jövőre 35 ezer, 2018-ban 30 ezer és 2019-ben 25 ezer. Tavaly mintegy 90 ezer kérelem érkezett be az osztrák hatóságokhoz, több mint háromszor annyi, mint az azt megelőző évben. A tárca közlése szerint augusztus végéig 26 500 menedékkérelmi eljárás indult meg.