Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rosberg nyert, világbajnok a Mercedes

2016-10-09 12:26:00

 

Nico Rosberg, a Mercedes német versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, amelyen csapata biztosította világbajnoki címvédését a konstruktőrök között.

 

    A pilóták pontversenyében vezető Rosberg idén kilencedik, pályafutása során a 23. győzelmét ünnepelhette. Japánban első alkalommal nyert.
    Mivel csapattársa, a címvédő brit Lewis Hamilton harmadik lett, a német előnye immár 33 pont az összetettben.
    Szuzukában a második helyen a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen végzett, de mivel csapata ezúttal kevesebb pontot szerzett a Mercedesnél, a címvédő istálló előnye behozhatatlanná vált, vagyis biztosította újabb világbajnoki elsőségét.
    A Ferrari pilótái közül Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel is rajtbüntetést kapott, ezért a finn váltócsere miatt a harmadik helyett a nyolcadik, a német pedig baleset okozásáért a negyedik helyett a hatodik helyről indulhatott.
    A nedves aszfalton nagyon rosszul sikerült a rajt Hamilton számára, aki a második helyről indult, de az első kanyart követően már csak nyolcadikként haladt. Az élről rajtoló Rosberg megőrizte pozícióját.
    Az első kiállásokat megelőzően Rosberg, Verstappen, Vettel, Pérez, Ricciardo, Räikkönen, Hamilton volt a sorrend, a kerékcserék után a címvédő viszont már negyedikként autózott. A helyzet a verseny felénél, a 26. körben is ugyanez volt az élmezőnyben, hátrébb viszont több előzés színesítette az eseménydús futamot.
    Az autók többségére a második kiállások során is kemény keverékű abroncsok kerültek, a harmadik helyezett Vettel viszont lágy gumikat kapott. A Ferrari négyszeres világbajnoka Hamilton mögé tért vissza, és mivel a taktikája nem vált be, nem tudta visszaelőzni.
    A hajrában a címvédő megpróbálta megelőzni Verstappent, de nem járt sikerrel.
    A vb-sorozat két hét múlva az Egyesült Államok Nagydíjával, Austinban folytatódik.