Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kórházba egy fiú táplálék-kiegészítők okozta mérgezés miatt

2016-10-07 19:01:00

 Súlyos állapotban került egy londoni kórház sürgősségi osztályára egy négyéves autista brit kisfiú, akivel szülei egy alternatív terápia keretében hónapokon át 12 különböző táplálék-kiegészítőt, köztük keserűsót, tőkehalmájolajat, tevetejet és ezüstöt vetettek be.

    Az esetről a British Medical Journal pénteki számában jelent meg tanulmány, amelyet internetes oldalukon ismertetnek brit médiumok.
    A gyermeket hányás, szorulás és olthatatlan szomjúság gyötörte, három hét alatt három kilót fogyott. Anyja napokkal a kórházi felvétel után árulta el az orvosoknak, hogy egy természetgyógyász tanácsára úgynevezett holisztikus táplálék-kiegészítőkkel próbálták kigyógyítani gyermeküket az autizmusból. A holisztikus gyógyítás azt jelenti, hogy egy betegségre úgymond "a teljes egészet vizsgálva" keresnek gyógymódot.
    Az orvosok megállapították, hogy a túlságosan kiszáradt gyermek hiperkalcémiában - a kalcium abnormálisan magas szintje a vérben -, és D-vitamin-mérgezésben szenvedett. A fiú jól reagált a kezelésre és két hét alatt rendbe jött. A természetgyógyász ellen eljárás indult.
    A BMJ-ben megjelent cikk szerzői, Catriona Boyd és Abdul Moodambail azonban felszólították a brit orvosokat, hogy figyeljenek oda azokra a kockázatokra, amelyeket az alternatív gyógyászat jelenthet az autista gyermekek esetében.
    A kutatók felszólították az autista gyermekek szüleit is arra, hogy kerüljék a potenciálisan veszélyes kezeléseket, mert egyes szerek súlyos ártalmakat okozhatnak ahelyett, hogy "kigyógyítanák" a gyermeket az autizmusból.
    "Van egy általános hiedelem, miszerint a kiegészítő terápiák +természetesek+, ennél fogva nem árthatnak, de sok olyan eset dokumentált, amelyben szövődmény - olykor halálos kimenetelű - lépett fel, és az esetek egy része valószínűleg nem is ismert az orvosok előtt" - írják a friss esetet dokumentáló kutatók a BMJ-ben.
    Egy 2007-es amerikai kutatás szerint az autista gyermekek 74 százaléka részesül valamilyen alternatív kezelésben.