Emma napja van. | 2024.04.19

Székelyzászló-ügy - El kell távolítani a zászlót a Kovászna megyei önkormányzat gyűlésterméből

2016-10-07 09:21:57

A Kovászna Megyei Törvényszék csütörtöki elsőfokú ítéletében arra kötelezte Kovászna megye önkormányzatát, hogy távolítsa el gyűlésterméből a székely zászlót - közölte az Agerpres román hírügynökség. 

    A törvényszék a Kovászna megyei prefektus keresete alapján vizsgálta meg a Kovászna Megyei Tanács határozatát, amely a Magyar Polgári Párt (MPP) zászlóadományának az elfogadására és kitűzésére vonatkozott. A bíróságok portálján közölt ítélet szerint a törvényszék "megsemmisíti a Kovászna Megyei Tanács határozatát az adomány elfogadásáról, megsemmisíti az adományozó levelet, (...) és arra kötelezi a megyei tanács elnökét, hogy távolítsa el a gyűlésteremből Székelyföld kék-arany zászlóját". Az ítélet nem jogerős. 
    "A hivatalosan el nem ismert zászlókat, amilyen a székely zászló is, nem lehet közintézményekre, sem ezek irodáiba kitűzni, amit több vonatkozó jogerős ítélet is igazol" - idézte az Agerpres Sebastian Cucu prefektus korábbi nyilatkozatát. 
    A székely zászlót februárban adományozta a megyei tanácsnak Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke. Kulcsár-Terza többször is felháborítónak nevezte a prefektúra tiltását, és értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a magyar közösséget jelképező székely zászló nem kaphat helyet Románia és az Európai Unió zászlója mellett.