Emma napja van. | 2024.04.19

KSH: az ipari termelés 11,1 százalékkal nőtt augusztusban

2016-10-07 07:40:27

 Az ipari termelés volumene augusztusban 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adatokhoz képest az okozza, hogy 2016 augusztusában hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban - közölte első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    A termelés volumene az első nyolc hónapban 2,3 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.
    Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás augusztusban 1,6 százalékkal nőtt.
    Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, a növekedés mögött többnyire a járműgyártás és a vegyipar teljesítményében a gyógyszergyártás és a gumi-, műanyagtermékek gyártása húzódik meg, és felhívta a figyelmet arra, a nyers adatokhoz képest a jelentős eltérést az okozza, hogy 2016-ban augusztusban 23, míg egy évvel korábban 20 munkanap volt.
    Az augusztusi adat annál meglepőbb, hogy júliusban az ipari termelés 4,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, az előző hónaphoz viszonyítva pedig már harmadik hónapja zsugorodott az ipari kibocsátás, a májusi 0,6, a júniusi 2,4 százalékos csökkenés után júliusban 0,3 százalékkal esett vissza. Júliusban az ipari export volumene 5,0, a belföldi értékesítés 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az augusztusi előzetes külkereskedelmi adatok szerint az export euróban számolt értéke 12,5 százalékkal nőtt a júliusi 5,4 százalékos csökkenés után. 
    A KSH október 12-én teszi közzé a 2016. augusztusi ipari termelés második becslését.