Emma napja van. | 2024.04.19

Nyitrai: a szociális segítőket minél közelebb kell vinni a családokhoz

2016-10-07 06:49:09

Minél közelebb kell vinni a klasszikus szociális munkát végző szociális segítőket a családokhoz, ezért lesznek jelen az óvodákban és iskolákban 2018-tól - mondta a szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

    Nyitrai Imrét a család- és gyermekjóléti központok számára kiírt, szerdán bejelentett pályázatról kérdezték, amelynek célja az óvodai és iskolai szociális segítő tevékenység fejlesztése. Elmondta: korábban az iskolákban voltak gyermekvédelmi felelősök, ám ezt az iskola számára kötelező feladatellátást az akkori kormány megszüntette. Annak funkcióját, vagyis a szociálpedagógiai elemeket is használó "klasszikus szociális munkát" akarják minél közelebb vinni a családokhoz, a gyermekekhez a szociális segítő feladat újbóli létrehozásával, továbbá az iskola mellett az óvodában is bevezetik.
    Könnyű belátni, hogy ha a gyermek minél fiatalabb korában tudnak segíteni a felzárkózásában vagy a családi problémák megoldásában, annál nagyobb sikert lehet elérni - jegyezte meg a helyettes államtitkár.
    A pályázaton tehát új kollégák alkalmazásával lehet indulni, az elnyerhető összeg a felvenni tervezett segítők számától, a járás méretétől és attól függ, hogy a pályázó központ hány intézményi kapcsolatot tart fenn. A pályázat a legfejletlenebb régiók felé nyit, mert először ott akarnak segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá - mondta.
    A pályázat egyik célja, hogy mire 2018-ban minden gyermekjóléti központ számára kötelezővé válik a szociális segítő alkalmazása, addigra egy útmutatókkal, protokollokkal körbebástyázott feladatcsomag álljon rendelkezésre. Nyitrai Imre hozzátette: bíznak abban, hogy a pályázat már tavasszal eredményeket produkál, de legkésőbb a 2017 szeptemberében kezdődő tanévben minden pályázónál elindul a feladatellátás, és így egy teljes tanéven keresztül gyűjthetik a tapasztalatokat.