Auguszta napja van. | 2024.03.29

Terrorista gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek a rendőrök támadója ellen Belgiumban

2016-10-07 06:24:22

 Terrorista gyilkossági kísérlet és terrorszervezetben való részvétel miatt vádat emeltek a rendőrök elleni, előző napi késeléses támadás elkövetője ellen Belgiumban - jelentette be a belga szövetségi ügyészség csütörtök este.

    A 43 éves belga állampolgárságú Hicham Diop szerda délelőtt késsel támadt két civil ruhás rendőrre a brüsszeli Schaerbeek negyedben. Az elkövető, aki 2009-ig a fegyveres erőknél szolgált, megpróbált elmenekülni, a megsebesített rendőrök egyik társa azonban lábon lőtte, majd őrizetbe vették. Az egykori ökölvívó az őt meglövő rendőrnek eltörte az orrát.
    Sem a rendőrök, sem a meglőtt támadó állapota nem életveszélyes.
    Sajtóhírek szerint a férfi már ismert volt a hatóságok előtt, kapcsolatban állt olyan emberekkel, akik az utóbbi években Szíriába utaztak, hogy csatlakozzanak a harcokhoz.
    A vádhatóság arról is beszámolt, hogy csütörtök délután őrizetbe vették a vádlott testvérét, akinek az előzetes letartóztatásáról pénteken fog dönteni az ügyben eljáró bíróság.
    Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre muzulmán szélsőségesek, harminckét ember halálát okozva. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" egy terrortámadás.