Emma napja van. | 2024.04.19

Uniós szóvivő: a menekültek áthelyezéséről szóló uniós intézkedés a szolidaritásról szól

2016-10-06 15:16:00

 A menekültek áthelyezéséről szóló uniós tanácsi döntés elsősorban a szolidaritásról szól, a magyarországi, kötelező kvótákról tartott népszavazás pedig jövőbeni intézkedésekre vonatkozott - közölte Alexander Winterstein, az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos, déli sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Winterstein elmondta, a szolidaritás fogalmát konkrét szabályokba foglalta a (tagállamok képviselőit) tanács és meghatározta, hogy mit jelent a menekültek áthelyezése. A menekültválság átfogó problémájára teljes körű csomagot készített, amelynek része például a közös uniós határ- és parti őrség is, amely éppen csütörtökön kezdte meg működését a bolgár-török határszakaszon. 
    Arra az újságírói kérdésre, amely szerint Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztos eltérő politikai véleményt képvisel-e Brüsszelben és hazájában a szóvivő kijelentette, az Európai Bizottság a kontinens egyik legátláthatóbb intézménye, ahol minden bizottsági vita, döntés naprakészen követhető, amelyek között minden uniós biztos tevékenysége is megtalálható.