Auguszta napja van. | 2024.03.29

Aradi vértanúk - Bemutatták az 1848-1849. évi Országgyűlés mártírjairól szóló kötetet

2016-10-06 10:04:35

 Bemutatták az 1848-1849. évi Országgyűlés mártírjairól szóló kötetet csütörtökön az Országházban rendezett konferencián.

       Az első népképviseleti Országgyűlés mártírjai elnevezésű konferenciasorozat Batthyány Lajos-emlékülését Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke nyitotta meg, aki hangsúlyozta: október 6-án mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, megemlékeznek arról az 1849-es napról, amikor tábornokaink nem legyőzetve, de mégis életüket áldozták a hazának. Ugyanakkor helyes - folytatta - hogy a tábornokok mellett, a magyar törvényhozás azokról a mártírokról is megemlékezik, akiket az Országgyűlés tagjaiként végeztek ki.
    Mint mondta: a miniszterelnök Batthyány Lajos mellett, Jeszenák János, Csány László, Szacsvay Imre és Perényi Zsigmond talán kevésbé ismert nevek, de kötelessége a magyar Országgyűlésnek, hogy ezeknek az embereknek az életútját felelevenítse. Senki nem készül hősnek, se mártírnak, ők sem akartak hősök és mártírok lenni, csak vállalták azt, amit a történelem és a sors megkövetelt tőlük - fogalmazott.
    Hiller István a most bemutatott kötettel kapcsolatban kiemelte: annak szerzői semmiféle idealizálást nem végeznek, a tanulmányokban nincs benne az a fajta történelmi romantika, amely mindig egy kicsit nagyobbnak, okosabbnak és tekintélyesebbnek akarja mutatni a főszereplőt. 
    Csorba László történész, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója arról beszélt: egy ilyen kötettel újra az élő közösség emlékévé tehető egy olyan esemény, ami már a múltba süllyedne, hiszen a könyv olyan emberekről szól, akik nincsenek benne a köztudatban.
    Az Országgyűlés Hivatala által szervezett rendezvényen bemutatott könyv a tavaly első alkalommal megrendezett Országgyűlés mártírjai 1849 című konferencia előadásainak tudományos igényességgel megírt tanulmányait tartalmazza.
    A kötet előszavában arról írnak: a tizenhárom aradi vértanú, illetve az előttük és utánuk Aradon kivégzett három katona mellett, létezik egy olyan csoport is, amelynek tagjai azok az 1849. október 10-e és 24-e között kivégzett politikusok, akik valamennyien az Országgyűlés tagjai is voltak. Az Országgyűlési Múzeum kiemelt feladatának tekinti ezen mártírok emlékének ápolását és a tervek szerint az elkövetkező évek október 6-i megemlékezésein életpályájuk mélyebb elemzésével igyekeznek méltó emléket állítani nekik.