Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tuzson: négy ponton módosul az alkotmány

2016-10-06 07:28:45

 

Előreláthatólag négy ponton módosul az alaptörvény, a népszavazás eredményét fordítják le a jog nyelvére - közölte a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

 

    Tuzson Bence elmondta: a népszavazás eredményének lényegét, értelmét kívánják átültetni az alaptörvénybe, az identitás, a terület, a népesség, az államszervezet védelmének megerősítése által. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a módosítás egységben legyen az uniós joggal.
    Arra a felvetésre, hogy a Lehet Más a Politika szerint az alkotmánymódosítás nem jelent megoldást a migrációra, az államtitkár azt mondta: egyetlen eszköz sosem jelent teljes megoldást egy problémára. Az alkotmánymódosítás mellett a harcot meg kell vívni brüsszeli fronton is, valamint "a gyakorlati élet frontján", vagyis a határokon, illetve annak megakadályozásával, hogy más országok Magyarországra küldjenek embereket - mondta.
    Tuzson Bence a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy az unióhoz csatlakozáskor az ország szuverenitásának gyakorlását néhány kis területen átadta Magyarország az EU-nak. Ez azonban nem korlátlan, és Magyarország egyebek mellett azt az alapvető jogot sem adta át, hogy "meghatározzuk, kivel éljünk együtt". Van egy olyan korlát is - amit például a német alkotmánybíróság is kimondott -, amely szerint az állam szuverenitásának gyakorlását alapvető kérdésekben az unió nem korlátozhatja - emelte ki.