Andrea napja van. | 2024.04.18

Liszt- és Schubert-művet szólaltat meg vasárnap a Zuglói Filharmónia

2016-10-05 07:31:02

 

Liszt és Schubert művei mellett Virágh András Gábor szerzeményének ősbemutatója szerepel a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar Stephanus bérletsorozatának vasárnapi műsorán a Müpában.

 

    Az idei első hangversenyen Virágh András Gábor Junior Prima díjas kortárs zeneszerző Sinfonietta című művével mutatkozik be. Liszt Ferenc Haláltánc című darabjában zongorán közreműködik Kocsis Krisztián, az est Franz Schubert VII. (C-dúr) szimfóniájával zárul Ménesi Gergely vezényletével  - közölte az esemény kommunikációját végző cég az MTI-vel.
     A Sinfoniettát a Zeneakadémia felkérésére komponálta 2013-ban a szerző, de a tervezett bemutató meghiúsult. A felkérés eredetileg koncertkezdő darabra szólt, időtartamát 12 percben maximálták. A darab három tétele a Musica festiva, a Notturno és a Finale.
    Liszt Ferenc 1838-ban Pisa híres temetőjében, a Campo Santóban járva látta azokat a monumentális freskókat, amelyeket még Giotto tanítványai kezdtek el megfesteni. Ezek közül az egyik legborzongatóbb A halál diadala, amely megragadta Liszt képzeletét.
    Franz Schubert nem sokkal halála előtt íródott VII. szimfóniájával mond búcsút a klasszikus szimfóniának, és előlegezi meg a romantikus szimfóniák világát. Ezt érezte meg Schumann is, amikor a "mennyei hosszúságot" emlegette a darabbal kapcsolatban.