Andrea napja van. | 2024.04.18

Elkészült a cementgyári emlékház Lábatlanon

2016-10-04 07:19:40

 

A 145 éves lábatlani cementgyártás múltját őrző emlékházat és tudásközpontot épített a településen a LafargeHolcim társaság 92 millió forint ráfordításával - közölte az MTI-vel a projekt vezetője.

 

    Márta Irén elmondta, az akkori Holcim Zrt. a Lábatlani Cementgyár utolsó működtetőjeként már évekkel ezelőtt megkezdte az ipartörténeti tárlat anyagának összegyűjtését. A kiállításhoz egykori dolgozók, civil szervezetek járultak hozzá fotókkal, szerszámokkal, térképekkel. Az ország távoli településeiről is érkeztek filmek és tárgyi felajánlások.
    A 250 négyzetméteres hasznos alapterületű épületben a cementgyártást bemutató kiállítás mellett külön teremben látható egy helyi néprajzi gyűjtemény, valamint kialakítottak egy kávézót, mely közösségi térként is működtethető, egyesületi gyűlések, előadások megtartására alkalmas.
    Az emlékház építését egy nemzetközi vállalategyesítés után a Lafargeholcim csoport fejezte be, 92 millió forintos költséggel, majd az üzemeltetést Lábatlan önkormányzatának adták át.
    Az épület az elérhető legjobb technológiák felhasználásával készült. A fűtést és hűtést hőszivattyúk látják el, a villanyáramot napelemek termelik, így az energiafelhasználás a lehető legalacsonyabb.
    A Holcim Hungária Zrt. 2013 októberében kezdte meg a húsz hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását. A vállalat eredetileg 2010-re tervezte a gyár bezárását, majd az üzem működését csaknem félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházással három évvel sikerült meghosszabbítani.
    A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, de az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.