Béla napja van. | 2024.04.23

Osztrák kancellár: az európai menekültpolitika nem változik meg jelentősen a magyarországi szavazást követően

2016-10-03 16:18:00

Az európai menekültpolitika nem változik meg jelentősen a magyarországi szavazást követően - jelentette ki Christian Kern osztrák kancellár hétfőn.

    A kancellár szerint tekintettel arra, hogy a visegrádi országok, Magyarország, Szlovákia, Csehország, és Lengyelország a menekültpolitikában inkább "korlátozó álláspontot" képviselnek, a bevándorlók európai elosztása egyelőre nem megvalósítható. 
    Kern úgy véli, hogy továbbra is a határvédelemre, a származási országokban való segítségnyújtásra és az észak-afrikai országokkal való szerződéskötésre kellene koncentrálni. "Amennyiben ezek a problémák megoldódnak, a visegrádi államok is határozottabban vesznek majd részt a terhek elosztásában" - jelentette ki a kancellár. 
    Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter egy hétfői ausztriai lapinterjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor az első uniós kormányfő, aki felismerte az unió külső határvédelmének szükségességét. "Kezdetben sokan kritizálták ezért, azonban időközben be kellett ismerniük, hogy nem hibázott" - jelentette ki a tárcavezető az Österreich című lapnak. Kurz szerint Ausztriában nem hoz majd változást a magyarországi referendum eredménye, amely azonban Brüsszel számára megmutatja, hogy a kvóta alapján tervezett európai menekültelosztás nem lehetséges. 
    Az érvénytelen szavazás félreértelmezésétől óvott az osztrák külügyminiszter a német ország ARD televízió vasárnap este sugárzott politikai műsorában. "Az eredményt nem szabad úgy értelmezni, hogy Magyarország több menekültet akar befogadni" - mondta Sebastian Kurz. Mint emlékeztetett: vasárnap többen szavaztak a menekültügyi kvóta ellen, mint 2003-ban Magyarország uniós tagsága mellett.