Csongor napja van. | 2024.04.16

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: kvótareferendum)

2016-10-03 11:37:10

 

A vasárnapi kvótareferendumot értékelte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtt, ahol úgy nyilatkozott, a népszavazás elérte a célját. Megerősítette, hogy alkotmánymódosítási javaslattal él. Az MSZP frakcióvezetője arra szólította a fel a kormányfőt, hogy a valós problémákkal foglalkozzon, a Jobbik elnöke vesztes politikusnak nevezte a miniszterelnököt.

 


    Orbán: a népszavazás elérte célját

    A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött - értékelt Orbán Viktor napirend előtt.
    "A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében" - mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította.
    Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet. 
    Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert - jelentette ki a miniszterelnök.
    
    MSZP: a kormányfő foglalkozzon a valós problémákkal is!

    Foglalkozzon a valós problémákkal is! - szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt a napirend előtti felszólalásra reagálva. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett "értelmetlen, drága és hazug színjátékban". Hozzátette: a kvótakérdés napirenden tartása egyedül Orbán Viktor érdeke.
    Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. "Győzött a józan többség", ötmillió ember vasárnap nemet mondott a Fidesz és a Jobbik politikájára, pontosan tudták, hogy a népszavazás nem megoldás, ahogy az alaptörvény-módosítás sem - tette hozzá.
    Szerinte az otthonmaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért.
    Ezek az emberek a menekültválság mellett aggódnak az egészségükért, a gyermekeik oktatásáért és a megélhetésükért is - folytatta Tóth Bertalan. 
    A frakcióvezető szerint ha a miniszterelnök a megoldást az alaptörvény-módosításban látja, azzal elismeri, teljesen felesleges volt a népszavazás és elkölteni 17 milliárd forintot. Jelezte, kezdeményezik, álljon fel eseti bizottság a kampányköltségek vizsgálatára, "mely fideszes haver és barát" zsebét gazdagította a felelőtlen pénzköltés.
    Kijelentette: a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, döntsön a menekültkérdésről, az elmúlt években "mindent megkapott ehhez, pénzt paripát, fegyvert". Hozzátette: nincs szükség az alaptörvény módosítására, így az MSZP nem is támogatja azt.
    Tóth Bertalan azt mondta, a menekültválságnak kizárólag európai szintű megoldása lehet, ezt a magyar kormánynak segítenie kell. Az MSZP felelős ellenzéki pártként benyújtja a nap folyamán a parlamentnek a Felelősség és biztonság című programját, amely pillérei a közös uniós határvédelem, a közrend biztosítása, a menedékkérelmek emberhez méltó elbírálása - mondta.

    Vona: Orbán Viktor vesztes politikus

    Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő - kvótareferendummal kapcsolatos - felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.
    Az ellenzéki politikus felidézte, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint "eltékozlása", egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? - kérdezte.
    Hangsúlyozta, a Jobbik kezdetektől fogva elutasítja a migrációt és a kvótát. "És én pontosan ezért haragszom önre és követelem a lemondását, mert ön ebben a számunkra nagyon súlyos kérdésben Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe, és ezt a csatát elveszítette" - fogalmazott.
    Hozzátette: Orbán Viktor hazárdjátékot játszott Magyarországgal, nem tudott parancsolni a belpolitikai egójának.
    A jobbikos politikus azt mondta: vasárnap este óta "miniszterelnök úr, ön egy vesztes politikus. A kvóta ügyében elveszítette ezt a küzdelmet".
    Vona Gábor szerint Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban. Ne legyenek illúziói, és ne is ringasson illúzióba senkit! - szólított fel.
    Az ellenzéki politikus azt firtatta, felfogta-e egyáltalán a miniszterelnök, mit tett, hogy mekkora kárt okozott saját hazájának felelőtlenségével.
    "Jelen pillanatban, a népszavazás után Magyarország pozíciója a kvóták elleni harcban rosszabb, mint a népszavazás előtt volt" - jelentette ki.
    Megjegyezte: Orbán Viktor "aduászt" adott Brüsszel kezébe, Brüsszelt nem fogja érdekelni Habony Árpád kommunikációs javaslata, csak az fogja érdekelni, hogy a miniszterelnök érvénytelen népszavazásba vitte bele az országot.
    A Jobbik vezetője közölte, miközben a társadalom 80-90 százaléka elutasítja a kvótát, alig negyven százalék jelent meg a népszavazáson. A kvótákat elutasító emberek több mint a fele otthonmaradt, ezzel Orbán Viktornak üzentek - közölte. Az üzenték: elég volt a durva, erőszakos kampányból, a közpénzek pazarlásából. Félnek a migrációtól, a terrorizmustól, de a miniszterelnök túlhatalmától még jobban félnek - értékelt Vona Gábor.