Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tuzson: Brüsszelnek tudomásul kell vennie a voksolást

2016-10-02 20:22:13

Brüsszelnek tudomásul kell vennie, hogy Magyarországon több mint 3 millió ember elutasította a kötelező kvótát - mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva, a Fidesz-KDNP budapesti népszavazási eredményváró központjában.

    Az államtitkár sikeresnek nevezte a kvótareferendum kampányát, mivel szerinte azáltal legalább annyian látták meg az ügy fontosságát, mint ahányan az Európai Unióhoz történő csatlakozásról döntöttek korábban.
    Tuzson Bence úgy fogalmazott, az Európai Unió a népszavazásnak köszönhetően "most már nem állhat a tetejére", vagyis nem fordulhat elő újra, hogy "Brüsszel hoz egy döntést és a nemzeteknek csak végrehajtó szerepe van". Az uniónak ehelyett a "talpán kell állnia", vagyis a nemzetek döntéséből kell megszületnie az EU döntésének - tette hozzá.
    "Folytatódik a küzdelem, folytatódik a harc" - válaszolta az államtitkár a jövőre vonatkozó kérdésre, majd példaként említette, hogy az Országgyűlésnek és a kormánynak el kell végeznie a magyar közjogi feladatot.
    Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke - szintén az M1 aktuális csatornának nyilatkozva - olyan páratlan összefogás eredményének nevezte a nem szavazatok számát, amelyre szerinte kevés példa van a rendszerváltás óta. A kormánypárti politikus emellett jónak értékelte, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de hangsúlyozta, nem mindegy, hogy milyennek.
    Kiemelte, a következő napokban a pártok között folytatódik majd a népszavazás értelmezése körüli ütközet, ettől függetlenül azonban a népszavazásra utólag is nemzeti ügyként kell tekinteni. Gulyás Gergely szerint ugyanis amennyiben a voksolás segítségével sikerül megakadályozni a kötelező kvótát, akkor annak pártállástól függetlenül mindenki örülhet.
    Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke azt mondta, hogy magas volt a részvétel, és elsöprő arányt értek el a nem szavazatok, vagyis a választók egy oldalon állnak a kormánnyal. Mivel a népszavazást a kormány kezdeményezte, és a szavazók nagy többsége támogatta céljait, megkapták a felhatalmazást, amellyel élni fognak - tette hozzá.
    Kijelentette, hogy a szavazók akaratát jogszabályokba kell foglalni. Úgy fogalmazott: nem lesz egyszerű, de megvédik Magyarországot "a migráció özönével szemben".
    Bár jogilag nem érvényes a népszavazás, a kormány nagy politikai legitimációt kapott, amellyel "sáfárkodni" tud Brüsszelben is - nyilatkozta a pártelnök, miniszterelnök-helyettes.