Gedeon napja van. | 2024.03.28

Aki rászorul, segítséget kérhet a szavazáshoz

2016-10-02 13:07:00

 Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, akit testi fogyatékosság, vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, más választópolgár - ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes - segítségét veheti igénybe a voksoláshoz.

    A népszavazáson 10 331 szavazatszámláló bizottság működik, a szavazatszámláló bizottságok egyik feladata a szavazás törvényes lebonyolítása, ennek részeként pedig a szavazókörben a választópolgárok tájékoztatása és - a törvény által előírt rendben - segítségnyújtás a választópolgároknak.
    Például az írásképtelen választópolgár helyett - ennek a ténynek a feltüntetésével - a szavazatszámláló bizottság két tagja írja alá a névjegyzéket.
    Szükség esetén - a választó befolyásolása nélkül - a szavazatszámláló bizottság elmagyarázza a szavazás módját is.
    Ha az olvasni nem tudó, vagy a szavazásban egyéb ok miatt akadályozott választópolgár a szavazólap kitöltéséhez segítségül más választópolgárt nem tud megkérni, kérésére a szavazatszámláló bizottság két tagja együttesen segítséget nyújt.
    A vakok és gyengénlátók Braille-írással ellátott szavazósablont vehetnek igénybe annak érdekében, hogy önállóan adhassák le szavazatát. Ilyen sablon csak ott áll rendelkezésre, ahol legalább egy választópolgár péntek délutánig igényelte.