Gedeon napja van. | 2024.03.28

Országos Könyvtári Napok - Programok Győr-Moson-Sopron megyében

2016-10-01 17:21:00

 

Győr-Moson-Sopron megyében több könyvtár is csatlakozott az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz. A helyi programok között például író-olvasó találkozók, vetélkedők, irodalmi séták szerepelnek október 3-9. között.

 

    Győrben a Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér központi könyvtárának programjai október 3-án a Széchenyi és Kossuth - Egy 170 éves vita tanulságai című előadással indulnak. Október 4-én délután Kemény Zsófi költő, író, slammer lesz a vendég. Elsősorban a fiatal olvasókat szeretnék elérni ezzel az író-olvasó találkozóval - mondta Szabó Judit olvasószolgálati osztályvezető az MTI-nek. 
    Hozzátette: október 5-én nyílt napot tartanak, így például a raktár ajtaja is kitárul az érdeklődők előtt. Hallhatnak előadást a vulkánokról, a drogok élettani hatásairól, a kisebb gyerekek és szüleik számára pedig zenés irodalmi műsort szerveztek. Két héten át minden nap játékra hívják az olvasókat: az intézmény közösségi oldalára kitett fotómontázsokat kell megfejteni, amelyek egy-egy helyi műemléket rejtenek. 
    A soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban október 5-én, a peresztegi születésű, de Ausztriában élő történész-újságíró, Deák Ernő mutatja be Az Öreghegytől a Schneebergig című könyvét, amely tavaly jelent meg a Magyar Napló gondozásában. Október 7-én megismerhet a közönség több szokatlan hobbival és gyűjteménnyel bíró könyvtárhasználót. Irodalmi sétával, a kisebbeknek pedig kézműves és csucsujgató foglalkozással is készülnek. 
    A Huszár Gál Városi Könyvtárban, Mosonmagyaróváron az Időfutár sorozat egyik szerzőjével, Tasnádi Istvánnal lehet találkozni október 4-én. Másnap Kádár Annamária pszichológus, október 7-én pedig Almási Kitti klinikai szakpszichológus tart majd előadást. A könyvtári napok részeként megnyílik egy múltidéző fotókiállítás is, ioktóber 8-án a könyvtárosok és az olvasók közös kerékpártúrán vehetnek részt, a cél Máriakálnok - sorolta programjaikat Ludvigné Üveges Judit igazgatóhelyettes.
    A csornai Martincsevics Károly Városi Könyvtárban október 3. és 9. között több kiállítás is várja a látogatókat - említette Sipos Bernadett igazgatóhelyettes. Hozzátette: készül egy kamaratárlat az intézmény első vagy hasonmás kiadványaiból. A rábaközi hagyományokat őrző Aranyfonal Egyesületnek is lesz egy tárlata és Mosonmagyaróvárra érkezik az Olvass és írj Anne Frankkal című vándorkiállítás. Írói estet pedig Grecsó Krisztián tart majd október 4-én. 
    Kapuváron könyvtárhasználati és helyismereti vetélkedőt hirdettek a diákoknak. Október 4-én pedig Pásztohy Panka íróval és illusztrátorral találkozhatnak a gyerekek és a felnőttek. Mindezek mellett lesz előadás a biblioterápiáról és családi program a játék, kretivitás, irodalom jegyében - mondta Németh Sándor könyvtárvezető.