Gedeon napja van. | 2024.03.28

Programsorozattal emlékszik az 1956-os eseményekre a Békéscsabai Jókai Színház

2016-10-01 14:42:00

 

A Békéscsabai Jókai Színház két hónapon át tartó programsorozattal emlékezik meg az 1956-os eseményekről a hatvanadik évforduló alkalmából.

 

    Seregi Zoltán igazgató szombaton a színházban sajtótájékoztatón ismertette: az emlékprogram keretében lesznek köztéri rendezvények, színházi bemutató, rendhagyó irodalomóra is. 
    Október 1-jétől hatvan napon keresztül, naponta ötször hangzanak el különböző versek, újságcikkrészletek, rádiónyilatkozatok, naplórészletek a színészek tolmácsolásában a színház előtti téren. A Tisztelet a hősöknek! című kezdeményezéssel a békési megyeszékhely főterén 60 négyzetbe írják az évszámokat 1956-tól 2006-ig, hogy a résztvevők "a történelmen végigmenve" róhassák le tiszteletüket - tette hozzá.     Október 22-én a Forradalom és színház című előadást mutatják be a Vígadóban, amelyet Elek Tibor, a Bárka irodalmi folyóirat főszerkesztője állított össze, és Tege Antal, a színház művésze rendez. 
    Elek Tibor a sajtótájékoztatón elmondta: korabeli dokumentumokat, nyomozati jelentéseket, valamint Békéscsaba díszpolgárának, a megyei forradalmi bizottság 1956-os elnökének, Fekete Pálnak a visszaemlékezését dramatizálták, és állították össze ünnepi műsorrá. Minden elhangzó részlet Békéscsabához és a Jókai Színházhoz kötődik, amely kiemelt szerepet játszott az 1956-os Békés megyei eseményekben. A színészklubban készítették elő ugyanis az október 26-i tüntetést, itt működött a katonai tanács és az ideiglenes megyei forradalmi bizottság is. A szovjetek bevonulása után pedig szinte azonnal megtámadták és lerombolták a teátrum épületét - idézte fel.     Elek Tibor elárulta: a zenés előadáson két színmű részlete, Bartus Gyula Életek árán és Sarusi Mihály Álompuszta című, az 1956-os helyi eseményekről szóló műve is megjelenik, amelyet október 23-án Békés városában is bemutatnak.     Seregi Zoltán tájékoztatása szerint a programsorozat keretében a Szabad(ság) Egyetem elnevezésű rendhagyó irodalomórát tizenegy békéscsabai középiskolába viszik el, a Mozgó Megemlékezések program során pedig Békéscsaba azon településrészeit járják be, ahol 1956-ban is zajlottak események. Utóbbiról szólva elárulta: korabeli teherautóval járják be a városrészeket, a teherautó platóját színpadként használva mindenhol műsorral emlékeznek meg a hatvan évvel ezelőtti eseményekről.     Kiss Tibor, Békéscsaba alpolgármestere a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a város számára a tisztelgés mellett az is fontos volt, hogy a színház próbálja megszólítani a fiatalokat, hogy "tudjanak meríteni abból a hazaszeretetből, amely 1956-ban átitatta az országot". 
    Hozzátette: az önkormányzat emlékpontot avat Fekete Pál tiszteletére a városi megemlékezések során.     Elek Tibor a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a Bárka folyóirat következő számát - amelyet október 10-én mutatnak be - a hatvan évvel ezelőtti, főként Békés megyei eseményeknek szentelték. A Forradalom - megtorlás - konszolidáció című kiadványban egyebek mellett Fekete Pál és feleségének visszaemlékezése és titkos naplórészletei, az 1956-os eseményekkel és a Kádár-korszakkal foglalkozó kritikák és tanulmányok jelennek meg.