Auguszta napja van. | 2024.03.29

Harmincéves a fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomás

2016-10-01 11:47:45

 

A májusi összesítés szerint már 371 ezer madarat gyűrűztek és több ezret mentettek meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesült (MMTE) fenékpusztai madárgyűrűző és madármentő állomásán, ahol szombaton ünnepelték a működésük 30. évfordulóját.

 

    A Keszthely déli részén található állomás ünnepségén Halmos Gergő, az MMTE igazgatója arról számolt be, hogy az országban található csaknem tíz hasonló állomás között a fenékpusztai a harmadik legrégebbik. A többségében önkéntesek által végzett madárgyűrűzés és madármentés a fő feladatuk, de mindemellett természetvédelmi, ismeretterjesztő és utánpótlásnevelő szerepe is van az állomásnak.
    Benke Szabolcs, az MMTE zalai csoportjának elnöke az adatokat és érdekességeket sorolva beszélt arról, hogy az elmúlt harminc év alatt - májusig tartó összesítésük szerint - 371 ezer madarat gyűrűztek meg a Balaton partján, a hasonló állomások közül ez eddig a harmadik legtöbb. Csaknem 52 ezer olyan madarat fogtak be, amelyeket máshol láttak el lábgyűrűkkel, akadt köztük például egy először kilenc évvel korábban befogott cserregő nádi poszáta.
    Csak az idei esztendőben 452 külföldön gyűrűzött madár akadt be a természetvédők hálóiba, és 400 körüli azoknak a száma, amelyek külföldről érkeztek. A távolsági bajnok egy Namíbiában regisztrált füsti fecske, de találkoztak norvég gyűrűvel ellátott foltos nádi poszátával is.
    A zalai elnök azt is elmondta: madármentő tevékenységüknek köszönhetően - a verebektől a hattyúkig - évente 350-450 szárnyas életét óvják meg, sokszor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóság munkatársai hozzák a sérült madarakat. Jelenleg alig 30 madár nevelkedik a röpdékben, a jubileumi eseményen éppen egy felgyógyult egerészölyvet engedtek szabadon.
    Benke Szabolcs arra is felhívta a figyelmet, hogy Fenékpusztán szürkemarhák legeltetésével is foglalkoznak, ami a területükön található 20-22 féle védett növény, köztük több vadon élő orchideafaj számára is kedvező feltételeket biztosít.
    Arról már Darázsi Zsolt, az MMTE zalai titkára - aki 1980-ban alapítóként csatlakozott a szervezethez - beszélt, hogy évente 8-10 ezer látogató keresi fel a fenékpusztai madárgyűrűző állomást, ők táborozóként, önkéntes munkán, szakmai gyakorlati idejüket töltve vagy turistaként részt vesznek a természetvédők munkájában. Hozzátette, hogy jelenlegi működési területükön 2003 óta bérlik az akkor megszüntetett fenékpusztai vasúti megállót, de egy tavaly örökségből kapott kétmillió forintos magánadomány, továbbá a keszthelyi önkormányzat és a nemzeti park támogatása révén mostanra két új faházat építettek munkájuk megkönnyítése érdekében.