György napja van. | 2024.04.24

Az NVB elutasította az MSZP tervezett rendezvénye miatti kifogást

2016-09-30 15:04:27

 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította az MSZP vasárnapra Budapestre tervezett rendezvénye miatti kifogásokat pénteken, mivel az ellenzéki párt elállt a rendezvény megtartásától.

 

    Az NVB-hez két kifogás is érkezett, mert az MSZP október 2-ára a Vörösmarty térre rendezvényt szervezett, és ez a kifogástevők szerint választási gyűlés, olyat pedig nem lehet a szavazás napján tartani. 
    Az NVB - egyhangú döntéssel - azért utasította el a két kifogást, mert az ellenzéki párt szeptember 28-án elállt a demonstráció megszervezésétől, és visszavonta a rendőrségen tett bejelentését is. Az NVB szerint így a kifogás elbírálásakor már nem állt fenn a jogszabálysérelem. 
    Az ülésen a határozathozatal előtt vita bontakozott ki arról, hogy az MSZP tervezett rendezvénye - amelyet a szervezők családi napnak neveztek - egyáltalán választási gyűlésnek tekinthető-e, hiszen nem feltétlenül tartozik minden aznapi gyülekezés ebbe a kategóriába. A tagok végül 6:3 arányban úgy látták, hogy a lemondott demonstrációt tartalma szerint választási gyűlésnek lehet tekinteni.
    Az NVB egy másik kifogásra azonban megállapította, hogy a Civil Ellenzéki Kerekasztal által vasárnapra, Felcsútra hirdetett videós séta - mivel az az NVB többségi álláspontja szerint az választási gyűlésnek tekinthető - megsérti a jogszabályt, amely szerint a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani. A bizottság egyúttal felhívta a szervezőt, hogy tartózkodjon a további jogsértéstől. 
    Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.