Csongor napja van. | 2024.04.16

Cseresnyés Péter: tíz év alatt több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon

2016-09-29 18:43:00

 

Az elmúlt tíz évben több mint 660 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, a versenyszférában például 430-440 ezerrel dolgoznak többen a tíz évvel ezelőttihez képest - közölte Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön Szombathelyen előadásában.

 

    A foglalkoztatási ráta már 70 százalék fölött van, de nagyon sokat kell még tenni szavai szerint annak érdekében, hogy elérjük azt a 75 százalékos foglalkoztatási szintet, amit az Európai Unió 2020-ig önmaga elé tűzött ki, mint uniós átlagot.
    Hozzáfűzte: a munkaadóknak nyújtott járulékkedvezményekkel kiemelten segítették a hátrányos helyzetű munkavállalók, az 55 év felettiek, a 25 év alattiak és a kisgyermekes anyák elhelyezkedését, valamint sikeres volt munkahelymegtartó akcióporogramjuk is, amely 900 ezer ember munkahalyét segített megtartani.
    Cseresnyés Péter szólt arról is, hogy a különböző kedvezmények 440 milliárd forint szabadon elkölthető pénzt hagytak a vállalkozásoknál.
    Szavai szerint 2017-től tovább szélesítik a kedvezmények körét, támogatni kívánják a munkaerő-mobilitást, ezért egyrészt az adótörvényben a saját gépkocsival munkába járás elszámolható összegét kilométerenként 9 forintról 15 forintra emelik, másrészt olcsóbbá teszik a munkásszállók építését és fenntartását, üzemeltetését is.
    Az államtitkár szerint a munkaerőhiányt például inaktívak aktívvá tételével, a rugalmas munkaidő lehetőségeinek kiszélesítésével és a közfoglalkoztatottak képzésével, minél nagyobb arányban az elsődleges munkaerőpiacra való visszairányításával kívánják enyhíteni.

bcsp gfp