Auguszta napja van. | 2024.03.29

Chovanec: Németország érti az elutasító cseh magatartást a kvótákhoz

2016-09-29 09:16:22

Németország érti Csehország elutasító hozzáállását a menekültkvótákhoz - jelentette ki csütörtökön Prágában Milan Chovanec cseh belügyminiszter, aki szerdán este Berlinben másfél órás tárgyalást folytatott Thomas de Maiziere német belügyminiszterrel.

    "Úgy látom, hogy (Németország) érti álláspontunkat. Világosan megmagyaráztuk, hogy nem fogjuk visszatartani területünkön azokat az embereket, akik nem akarnak nálunk maradni" - mondta Chovanec újságíróknak a találkozóról. 
    A cseh belügyi tárca vezetője a találkozón megerősítette, hogy Prága elutasítja a kvótarendszert, és a német fél állítólag nem is beszélt a menekültkvótákról hozott európai uniós határozat teljesítéséről. Prágával egyetemben a kvótarendszert a Visegrádi Csoport többi tagországa is elutasítja, köztük Magyarország is.
    Milan Chovanec és Thomas de Maiziere a találkozón leszögezte, hogy mindkét ország kész újabb rendőri egységeket küldeni Görögországba, ha szükség lenne a schengeni határok őrzésében segítő Frontex ügynökség tevékenységének további megerősítésére. 
    Közös cseh-német vélemény, hogy Törökországnak az európai uniós vízummentességet csak azután szabad felkínálni, hogy Ankara teljesítette az ehhez szükséges összes feltételt - jegyezte meg a cseh belügyminiszter. 
    Csehországnak az uniós döntés alapján 2017 végéig 2691 migránst kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból. Milan Chovanec már korábban közölte, hogy az idén Csehország egyetlen menekültet sem fogad be.