Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: október 2-án racionális döntést kell hozni

2016-09-28 12:15:37

 

Október 2-án racionális döntést kell hozni, nemmel voksolva a népszavazáson, hogy ellentmondjunk Brüsszel ámokfutásának - jelentette ki az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán Szegeden.

 

    Soltész Miklós sajtótájékoztatóján kifejtette, a kormány osztja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének azt az álláspontját, mely szerint a szolidaritásnak szívből kell jönnie, nem lehet kötelezővé tenni.
    Ezt a magyar kormány már megtette a karitatív tanács tagjaival közösen, amikor összesen 450 millió forinttal támogatta a szervezeteket, hogy a határ mentén dolgozva segítsék az elesetteket, rászorultakat, betegeket.
    Szívből jött a kormány döntése akkor is, amikor a katolikus egyház gyűjtéséhez csatlakozva 120 millió forinttal támogatta közel-keleti keresztény iskola építését, helyben nyújtva segítséget, ahhoz, hogy az ott lakóknak ne kelljen elhagyni szülőföldjüket. Ahogy szívből jött a segítség akkor is, amikor a kormány 3 millió eurót ajánlott föl kórházépítésre Irakban és Szíriában - tudatta az államtitkár.
    A népszavazáson racionális döntést kell arról hozni, kikkel akarunk együtt élni, megváltozzon-e keresztény kultúránk abban az esetben, ha muszlim bevándorlók befogadását kényszerítik rá az országra - hangsúlyozta Soltész Miklós.
    Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök kifejtette, a kötelező kvótarendszer a szolidaritás megcsúfolása, nem más mint bürokraták által, központilag szervezett emberkereskedelem.
    "A szolidaritást az evangéliumi parancs alapján gyakoroljuk, de nem a brüsszeli bürokraták diktálására, hanem inkább Ferenc pápa buzdítására" - mondta a püspök. Példaként említve, hogy az egyházmegye közössége egyetlen felhívásra 11 millió forintot adott össze a szíriai keresztény közösségek támogatására.
    Az egyházmegye évek óta 30 millió forint értékben ad teljes körű ösztöndíjat az orvosi, a gyógyszerész és teológiai karon tanuló tíz, Nigériából és környékbeli más országokból érkező hallgatónak, köztünk muszlim vallású diáknak is, hogy itt diplomát szerezzen - közölte Kiss-Rigó László.
    Benák-Búcsú Emese, a Szabadkai Nagycsaládos Egyesület elnöke elmondta, az Észak-Bácskában élők nagyon megszenvedték azt az időszakot, amíg nem készült el a kerítés a határon, városaik, falvaik a migránsok vonulási útvonalán feküdtek. Jelenleg főként a Szabadka és az országhatár közötti falvakban jelennek meg a migránsok az utcákon tereken, az ott élők pedig féltik gyermekeiket.
    Az elnök úgy fogalmazott, Magyarországnak erősnek kell lennie, és most a határon túliak is tudják az anyaországot támogatni, azzal, hogy részt vesznek a népszavazáson és nemmel voksolnak.