Gedeon napja van. | 2024.03.28

Belga katonák meggyilkolására szólított fel a terrorszervezet

2016-09-28 12:22:00

Belga katonák meggyilkolására szólított fel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 300 Belgiumban élő követőjének küldött üzenetében - írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap internetes oldalán szerdán.

    Az Iszlám Állam francia nyelvű propagandájáért felelős Rachid Kassim állította össze azt a listát belga katonák neveivel, amelyet a szélsőségesek körében népszerű, titkosított, Telegram nevű üzenetküldő szolgáltatáson keresztül továbbított Belgiumban élő szimpatizánsainak "kis parancs a belgiumi testvéreknek" című üzenetében.
    A belga főügyészség "nagyon komoly fenyegetésnek" minősítette az üzenetet, és azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a katonák biztonsága érdekében.
    Hozzátették, hogy a lista összeállításához nem volt szükség a belga katonaság beható ismeretére, hiszen a vezető beosztásban dolgozók nevei elérhetőek az internetes és a közösségi oldalakon. Az érintettekről fellelhető valamennyi információt azóta törölték - tették hozzá.
    Olivier Severin, a katonaság szóvivője elmondta, hogy a katonai hírszerzés vizsgálódik, a hadsereg minden tagjára vonatkozó terrorfenyegetettségi szintet a harmadik, "súlyos" fokozatról a negyedik, "súlyos és azonnali" fokozatra emelték.
    A lap megemlíti, hogy a biztonsági szolgálatoknak tudomásuk van arról is, hogy Kassim legutóbb szombaton továbbított üzenetet "használati útmutató kis kémikusoknak" címmel házilag elkészíthető pokolgépek gyártásáról.
    Információk szerint augusztus eleje óta nem telik el nap anélkül, hogy a terrorszervezet ne küldene nyugatiak megölésére buzdító üzenetet. Címzettjei közül tizenötöt - úgy Franciaországban, mint Belgiumban - azóta letartóztattak - írta a napilap.