Gedeon napja van. | 2024.03.28

Robbantásos merényleteket követtek el Drezdában, sebesültek nincsenek

2016-09-27 12:58:32

 

Robbantásos merényletet követtek el hétfő este egy mecsetnél és egy kongresszusi központnál a németországi Drezdában, nem sebesült meg senki - közölte kedden a helyi rendőrség.

 

    Az első - házilagos gyártású - robbanószerkezet röviddel 22 óra előtt lépett működésbe a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által működtetett egyik városi mecsetnél, a második pedig fél óra múlva a nagyjából másfél kilométerre fekvő nemzetközi kongresszusi központnál (Internationales Congress Center Dresden) robbant fel. 
    A mecsetben csak egy imám tartózkodott feleségével és két fiával, nem esett bajuk. A robbanás benyomta a mecset ajtaját és összekormozta a falat. A kongresszusi központnál is csak anyagi kár keletkezett, egy üvegfal szilánkokra törött az épületegyüttesnek az Elba folyóra néző teraszán.
    Horst Kretzschmar rendőrkapitány tájékoztatóján elmondta: egyelőre nem jelentkezett senki a támadások elkövetőjeként, és az ügy feltárására összeállított 50 fős nyomozócsoport minden lehetséges irányban nyomoz. 
    A rendőrség szerint a két robbantás összefügg egymással, és mindkettőt szélsőjobboldali, idegengyűlölő eszmék hatására hajthatták végre.
    A merényletek összefüggésben lehetnek a közelgő nemzeti ünneppel, a német egység napjával, amelyet október 3-án tartanak. A kongresszusi központnál éppen azon a helyen hoztak működésbe robbanószerkezetet, ahol a tervek szerint a nemzeti ünnepen fogadják majd Joachim Gauck államfőt. 
    A drezdai rendőrség a robbantások miatt "válságüzemmódban" folytatja a felkészülést az ünnepre - emelte ki Horst Kretzschmar. Egyebek mellett megerősítik mindkét helyi mecset védelmét - tette hozzá.
    Markus Ulbig tartományi belügyminiszter alávaló, gyáva támadásnak nevezte a merényleteket. Elítélte a támadásokat mások mellett Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter is, aki a Német Iszlám Konferencia (DIK) - a kormány és a mintegy 4-4,5 milliós muzulmán vallási közösség szervezeteinek egyeztető fóruma - megalapításának tízedik évfordulója alkalmából Berlinben tartott ünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy a nemzetközi terrorizmus visszaél a muzulmán vallással, és az iszlamista terrorizmus miatt az iszlámmal szembeni erőszak is erősödik.
    Németországban mindkét jelenséggel szemben, az iszlám nevében pusztító terrorral és az iszlámellenességgel szemben is határozottan fel kell lépni, és nemcsak elvárásokat kell támasztani a muszlim közösséggel szemben, hanem szolidaritást is kell vállalni vele és meg kell védeni a vallásszabadságot - mondta a német belügyminiszter.