Auguszta napja van. | 2024.03.29

Elemzők: a munkaerőpiaci mutatók a gazdaság élénkülését is jelzik

2016-09-27 11:20:00

Banki elemzők szerint a munkaerőpiac javulása a gazdaság élénkülését jelzi, ugyanakkor a fokozódó munkaerőhiány előbb-utóbb gátjává válhat a fejlődésnek.

    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint június-augusztusban tovább csökkent a munkanélküliek száma, 77 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta egy év alatt 1,7 százalékponttal, az előző negyedévihez viszonyítva 0,1 százalékponttal, 4,9 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak száma június-augusztusban 4 millió 386 ezer volt, 135 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal, 67,1 százalékra emelkedett.
    Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás dinamikus emelkedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a második fél évben tovább gyorsulhat. A szakember arra számít, hogy a következő hónapokban, szezonális hatások miatt, a foglalkoztatottak száma elérheti a 4,4 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig tovább mérséklődhet. Az idén 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8-ról, jövőre pedig 5 százalék alá mérséklődhet.
    Hozzátette: a foglalkoztatottak számának növekedése döntő részben az elsődleges munkaerőpiacon keletkezett új munkahelyek miatt van, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, de kisebb mértékben a közfoglalkoztatottak számának növekedése is hozzájárult. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják.
    Jelezte: a foglalkoztatás ütemének növekedését fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.
    Virovácz Péter, az ING bank elemzője azt emelte ki, hogy a munkaerőpiac ilyen mértékű javulását, valamint a bejelentett új beruházásokat is figyelembe véve, a munkaerőhiány tovább fokozódhat a következő negyedévekben, amennyiben a döntéshozók nem lépnek időben. Mindez pedig gátjává válhat a gazdasági fejlődésnek - mondta.
    Hozzátette: az augusztusi munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően tovább csökkent, jelenleg historikusan alacsony, 4,9 százalékos, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma is tovább emelkedett.
    Kifejtette: egyrészről kedvező képet festenek a statisztikák a magyar munkaerőpiacról, ami tovább erősíti a gazdaság rövidtávú pozitív kilátásait. Másrészt tovább emelkedett a munkaerőhiány Magyarországon: az ipari vállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerő hiányára, mint a bővülést visszafogó tényezőre. Emellett a szolgáltatószektorban is már a vállalatok több mint harmada érzi a munkaerőpiacot akadálynak, az építőiparban ez az arány már megközelítette a 42 százalékot, ami a lakáspiaci élénkülés előtt vagy annak az elején aggasztó - írta.
    Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: az idén 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta, ami 1,5 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél. A munkaerőpiacról folyamatosan kedvező adatok érkeznek, negyedévente rekordokat döntve, a munkanélküliség 2017-ben 4,8 százalékra csökkenhet.
    Kiemelte: az erőteljes bruttó bérnövekedés, a javuló foglalkoztatási adatok 2017-ben is kitarthatak. Ezzel együtt az alacsony munkanélküliség a mérsékelt inflációs környezetben továbbra is azt jelentheti, hogy a háztartások fogyasztásának a GDP-növekedésében nemcsak idén, hanem jövőre is jelentős szerepe lesz. Az Erste Bank idén 2,1 százalékos, míg jövőre 2,8 százalékos GDP-növekedést vár.