Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hatékonyabban kell végrehajtani a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedéseket az Európa Tanács szerint

2016-09-26 13:26:51

Az Európa Tanács tagországai nem használják ki teljes mértékben a terrorizmus finanszírozása elleni intézkedéseket, amelyek a terrorizmus elleni harc stratégiájának kulcsát jelentik - mutatott rá Daniel Thelesklaf, az Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Bizottságának (Moneyval) elnöke strasbourgi nyilatkozatában hétfőn.

    Daniel Thelesklaf közölte, a Moneyval 2015-ös évet vizsgáló jelentése szerint az Európa Tanács tagállamai következetesen javították műszaki megfelelőségüket a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi szabványok terén. Ugyanakkor kiemelte, hogy a szabványok hatékony alkalmazása továbbra is komoly kihívást jelent a legtöbb tagország számára. 
    "A terrorista támadások előkészítéséhez és végrehajtásához pénzre van szükség. Ezért a terrorizmus akár legkisebb összegű finanszírozásának észlelése is segíthet a terrorista sejtek felkutatásában, a terrorista cselekményeket segíthet megelőzni és megakadályozni, amely elrettentheti a merénylőket tettük végrehajtásától - fogalmazott.
    Az elnök hangsúlyozza, az ügyészségeknek többet kell tenniük azért, hogy pénzmosással kapcsolatos ítéletek szülessenek. Erre azért van szükség, hogy a vagyonelkobzást elrendelő bírói határozatok elrettentő például szolgáljak és csökkentsék a bűnözői hajlandóságot - tette hozzá.
    Véleménye szerint megvannak az eszközök a pénzmosás elleni küzdelemhez, a jogszabályok hatékony végrehajtása azonban a tagállami forrásokon és a politikai akarattól függ.
    "Ha egy ország nem tesz eleget a pénzmosás megszüntetésért, azt kockáztatja, hogy elveszíti a globális finanszírozási szerkezethez való hozzáférést, ami súlyos gazdasági károkhoz vezethet" - jelentette ki a Moneyval elnöke.
    A Moneyval koordinálásával végrehajtott országértékelések elsősorban arra irányulnak, hogy felmérje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében született nemzetközi sztenderdek tagországi végrehajtását és érvényesülését, mind a jogszabályok, mind az intézmények, mind a piaci szereplők tekintetében.
    A vizsgálat kiterjed a pénzügyi szektor szereplőinek  tevékenységétől a bejelentések továbbításától, a felügyeleti ellenőrzésétől kezdve a pénzmosási tárgyú nyomozások lebonyolításán, az ügyészségi vádemelésen keresztül a bírói ítélethozatallal bezárólag minden mozzanatra.
    A korszerű szabályozás és a hatékony végrehajtás biztosítása azt a célt szolgálja, hogy megnehezítse, és ha lehet, meggátolja a gazdasági bűncselekmények "hozamának" tisztára mosását a bűnözők számára. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni fellépés rendszerének fontos eleme az érvényes EU direktíva alkalmazásán túlmenően a nemzetközi legjobb gyakorlatok átvétele.