Emma napja van. | 2024.04.19

Negyedik a Fonó a világ húsz legjobb világzenei kiadója között

2016-09-26 14:25:00

 A világ 20 legjobb világzenei kiadója között, a negyedik helyre került a Fonó Budai Zeneház több száz versenyző közül - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    A Fonó a világzenei expo, a Womex szeptember 21-én közzétett aktuális listáján került a negyedik helyre. Több száz kiadó közül egyetlen kelet-közép európaiként került ebbe a pozícióba. A Womex Top Label elismeréseket minden évben a világzenei toplista eredményei alapján állítják össze és jelentik be a világzenei vásár előtt.
    A Fonó negyedik éve szerepel a legjobb kiadók között és idén érte el a legjobb helyezést. Horváth László, a Fonó Budai Zeneház igazgatója elmondta: először váratlan volt négy éve, hogy a 20-as listára kerültek, majd tudatosan elkezdtek dolgozni az eredményért, így már jobb helyezéseket is elértek, míg az idén szinte a dobogóra kerültek. Kiemelte: a Fonó elsősorban magyar zenékkel foglalkozik, az elismerés szépsége, hogy a világ világzenei szakemberei felfigyelnek a magyar zenére.
    Mint mondta, német és angliai kiadókkal kell felvenniük a versenyt. A kiadók, akik a listát vezetik, sokkal nagyobb merítéssel dolgoznak, afrikai, európai előadóik vannak, ők pedig csak a magyar zenére fókuszálnak. Hozzátette: egyelőre nem tervezik, hogy a környező országok felé is nyitnának, de Közép-Európában nincs más kiadó, amelyik ilyen aktívan dolgozna ezen a piacon, úgyhogy ez további lehetőség a Fonónak.
    A szakmai elismerés odaítéléséről elmondta: 25 ország mintegy 50 szakembere vesz részt a döntésben, az egy-egy ciklusban - augusztustól augusztusig - megjelenő CD-k közül választottak. A Fonó Lajkó Félix Most jöttem, a Buda Folk Band Saját gyűjtés és a Cimbaliband Moldva című lemeze, valamint Herczku Ágnes Live at Womex című és a Zűrös Banda első albumának köszönhetően került a rangos helyre.
    "Jó zene nélkül a kiadó se érne semmit" - fogalmazott, hozzátéve azt is, hogy a kiadó munkája is csapatmunka.
    Elmondta: a nagy nevek mellett ismerik az utánpótlást is, hogy kik azok a fiatal alkotók, akiknek lehetőséget kell adniuk. "Ők azok, akik az elkövetkező tíz évben hozhatják majd a hasonló díjakat" - tette hozzá.
    Arról is beszélt, hogy talán nyitniuk kellene a Balkán felé, néhány balkáni előadót behozni a portfólióba, és akkor dobogós helyet is elérhetnének. De nem ez fog bennünket motiválni, továbbra is az értékek mentén szeretnénk dolgozni - fogalmazott.
    A World Music Charts Europe világzenei toplistáját 25 ország 48 világzenei rádiós szakemberének szavazatai alapján teszik közzé minden hónapban, ezek alapján a Womex minden évben a világzenei vásár előtt választja ki a 20 legjelentősebb kiadót.
    Az első helyezettnek a Womexen díjat adnak át, idén - akárcsak tavaly - a német Glitterbeat Records veheti át a listaelsőnek járó elismerést. A második helyen a brit Real World Records, a harmadikon a szintén brit ARC Music végzett. A lista elérhető ahttp://www.womex.com/programme/womex_awards/top_20_2016 oldalon.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó