Emma napja van. | 2024.04.19

Az olaszok majdnem fele visszaállítaná az állandó határellenőrzést az EU-ban

2016-09-26 08:39:39

 

Az olasz lakosság csaknem 48 százaléka visszaállítaná az állandó határellenőrzést az Európai Unión belül - derül ki a La Repubblica című olasz napilap által hétfőn ismertetett kutatás eredményeiből.

 

    A falak nosztalgiája és bizalomvesztés Európa iránt címmel közölt felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek további 35 százaléka szerint erre csak különleges helyzetekben van szükség. A lap e két csoportot azzal a kommentárral összegzi, hogy az olaszok 83 százaléka a schengeni mozgásszabadság helyett a határok ellenőrzését választaná.
     A felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy az uniós országok nem állítják vissza a határellenőrzést. 
    A megkérdezettek szerint leginkább a migránsoktól való félelem miatt lenne szükség a rendszeres ellenőrzésre.
    A felmérés arra is kiterjedt, hogy mennyire bíznak az olaszok az Európai Unióban. A számok azt mutatják, hogy 2000-ben az olaszok 57 százaléka érzett bizalmat az EU intézményei iránt, mostanra viszont ez az arány 27 százalékra esett vissza. 
    Ilvo Diamanti olasz szociológus a felméréshez írt kommentárjában megjegyzi, hogy Matteo Renzi euroszkeptikusnak tűnő politikája leginkább "eurotaktikus". Az olasz miniszterelnök az unióval szembeni konfliktussal valójában rugalmasságot akar elérni Róma számára a Brüsszel és Berlin diktálta szigorú költségvetési politikával szemben, és több európai támogatást akar szerezni az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás kezelésére. Ezzel egy időben Matteo Renzi belpolitikai támogatásának növelésére törekszik - véli a szociológus.