Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Kárpát-medencei Autonómia Tanács a "nem" szavazatra buzdít

2016-09-24 16:06:00

A népszavazáson való részvételre és a nemmel való szavazásra buzdít a Kárpát-medencei Autonómia Tanács (KMAT) - mondta Tőkés László, a KMAT újraválasztott elnöke a testület kétnapos ülését követő szombati sajtótájékoztatón, Budapesten.

    A politikus elmondta: a KMAT állásfoglalást fogadott el a kényszerbetelepítés elleni népszavazásról. Hozzátette: egyetértenek Orbán Viktor miniszterelnökkel abban, hogy a problémákat helyben kell megoldani, ezért nem az elvándorlás jogát, hanem az otthonmaradás jogát támogatják.
    A helyben maradás a környező országokban élő magyar kisebbségeknek olyan európai érték, amihez ragaszkodniuk kell - hangsúlyozta. "Mi nem vagyunk kivándorlók, mi otthon szeretnénk megoldani a problémáinkat" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezért teljes szívvel tudnak csatlakozni a népszavazás ügyéhez és egyértelműen nemmel felelnek a feltett kérdésre.
    Közölte: a népszavazáson való részvétellel  a kettős állampolgárság valóságtartalommal telik meg, és szélesedik az újrahonosított magyarok jogköre azzal, hogy részt vehetnek a voksoláson.
    Az állásfoglalást - amelyet a sajtótájékoztatón is kiosztottak - aláírta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), az Erdélyi Magyar Néppárt, a Magyar Polgári Párt, a Magyar Közösség Pártja, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége.
    Ebben azt írták: erőszakos támadás zajlik Európa ellen, humanitárius köntösben, ezért útját kell állni "az önsorsrontó brüsszeli politikának". Az állásfoglalás szerint "az illegális bevándorlók inváziója Európa történelmének legsúlyosabb válságát jelenti, mely középtávon az egész európai kultúrát eltűnéssel fenyegeti".
    Hozzátették: az elmúlt egy évben beigazolódott, hogy "az idegen kultúrájú, beilleszkedésre a legkisebb hajlandóságot sem mutató, saját normáik a befogadó társadalmakra ráerőltetni igyekvő betolakodók a közbiztonság radikális megromlását, terror-fenyegetést, a 'no-go' zónák megszaporodását hozzák magukkal".
    Mint írták, "a brüsszeli vezetőség politikája semmilyen kilátással nem kecsegtet, hiszen az Európába kívánkozó tömegek eltartására a kontinens egyszerűen képtelen, a kötelező kvótarendszer azon túl, hogy súlyosan sérti az érintett országok szuverenitását, nem old meg semmit".
    Arra a kérdésre, hogyan tudják ösztönözni az erdélyi magyarokat a népszavazáson való részvételre, Tőkés László a sajtótájékoztatón kifejtette: az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt aktívan kampányol, nagy szerepet vállaltak a külhoni magyarok választási regisztrációiban, segítenek az azonosító nyilatkozatok kitöltésében és a demokráciaközpontokban gyűjtik a levélszavazatokat. Sajnálatosnak nevezte ugyanakkor, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövegség "visszafogottan" kampányol.
    Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is arról beszélt, aktív segítséget nyújtanak a választópolgároknak. Jelezte: azért is fontos a részvétel, mert "amit Brüsszel a kvótarendszerrel gerjeszt", az a rend felbomlása, a demokratikus alapértékek megkérdőjelezése felé vezet, ez pedig ellentétes a SZNT céljaival. Mi a rend fenntartásában, a demokrácia elmélyítésében vagyunk érdekeltek, mert nem tudjuk elérni a kívánt autonómiát, ha káoszba torkollik a válság - jegyezte meg.
    Arra a kérdésre, milyen részvétel várható a népszavazáson, Tőkés László azt mondta, az a céljuk, hogy "semmiképp se rontsa" a külhoni magyarok szavazata a magyarországi szavazatok arányát, de nem zárta ki, hogy Erdélyben és a Délvidéken a magyarországinál is nagyobb lesz a részvétel.
    Kiss Igor a Vajdasági Magyar Demokrata Párt képviseletében azt mondta, körülbelül 30 ezer délvidéki regisztrált a népszavazásra, és az ottaniak magukénak érzik a kérdést, mivel a menekültek balkáni útvonala arra vezet, így naponta találkoznak velük.
    Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége elnöke azt emelte ki, a kérdés tulajdonképpen arról szól, hogy lesz egy keresztény Európa vagy nem lesz.
    Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Kőrösi Ildikó, a Magyar Közösség Pártja alelnöke, valamint Tari István, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség képviseletében szintén a részvétel fontosságát emelte ki.