Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kozma Imre: Európának vissza kell szereznie az örökségét

2016-09-24 15:15:00

Európa csak akkor tudhat szilárd talajt a lába alatt, ha visszaszerzi azt az örökségét, amelyről lemondott - mondta Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.    

    Az Európai Polgár Díjjal pénteken kitüntetett Kozma Imre hangsúlyozta, a befogadást, egymás megértését hirdetik, ami a másik ember segítését, alkalmazkodást is jelent. A befogadás ugyanakkor interperszonális jelentésű és teljesen mást jelent egy ország számára - fejtette ki, hozzátéve, az Európai Unió a befogadás jegyében helyesen bontotta le a belső határokat, azonban a külső határaira figyelnie kell, mivel azok védik az örökségét.
    A Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője emellett kiemelte, egy antropológiai forradalom végére jutott a társadalom: a Krisztus-központú emberképet felváltotta az Isten nélküli ember. Míg előbbi üdvtörténetet jelent teológiailag, vagyis azt, hogy Isten és ember története közös, az életet pedig mindig érvényes "isteni értékek" határozzák meg, addig az ember által megfogalmazott értékeket kicsit az önzés is motiválja, ami gondot jelent - mondta.