Csongor napja van. | 2024.04.16

Az izraeli kormányfő találkozóra készül mindkét amerikai elnökjelölttel

2016-09-24 12:47:00

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő vasárnap találkozik Donald Trump republikánus és Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölttel.

    Az izraeli miniszterelnök külön találkozik Trumppal és Clintonnal, mindkettőjükkel New York városában. Az információt több izraeli és amerikai sajtóforrásból megerősítették, s a Clinton-kampány munkatársa is igennel felelt, amikor újságírók erről faggatták.
    Benjamin Netanjahunak ellentmondásos, egyes források szerint kifejezetten feszült volt a viszonya a leköszönő amerikai elnökkel, Barack Obamával, s amikor Obama 2012-ben az újraválasztására készült, Netanjahu az ellenlábasát, a republikánus Mitt Romneyt támogató nyilatkozatokat tett.
    A mostani kampányban azonban nem állt ki nyíltan egyik elnökjelölt mellett sem. Az izraeli-palesztin konfliktus nem volt az amerikai elnökválasztás témája, és egyik elnökjelölt sem jelezte, hogy a kampány idején Izraelbe látogatna. Igaz, Donald Trump eddig már három kampányirodát is nyitott Izraelben, és a megszállt ciszjordániai palesztin területeken élő telepesek is mellette kampányolnak.
    Az Izraelben készült felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy az izraeliek többsége Hillary Clintont látná szívesebben a Fehér Házban. Az egyik, még szeptember elején készült izraeli közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 43 százaléka Clintont támogatja, míg csupán 34 százalékuk bízik Donald Trumpban.
    Hillary Clinton a palesztin-izraeli konfliktus megoldására az úgynevezett "kétállami" megoldást támogatja, vagyis az önálló és biztonságos Izraelt és mellette az önálló és biztonságos palesztin államot. Donald Trump elképzeléseiről egyelőre nem sokat tudni. Sokáig semlegesnek mondta magát, kijelentve, hogy ez az álláspont segíthet a két félnek a tárgyalások tető alá hozásában, s végsősoron a békemegállapodásban. Aztán - még márciusban egy rendezvényen - leszögezte: a palesztinoknak tárgyalóasztalhoz kell ülniük, mert "tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok és Izrael közötti kapcsolat abszolút és teljesen megbonthatatlan".