Gedeon napja van. | 2024.03.28

Megerősíti együttműködését a Magyar Vámügyi Szövetség és a NAV

2016-09-23 14:16:35

 

Újrakötötte a Magyar Vámügyi Szövetség, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a két szervezet között 2011-ben létrejött együttműködési megállapodást pénteken.

 

      Vizsy József, a szövetség elnöke elmondta: reményeik szerint ezzel is támogatni tudják a NAV-ot abban a törekvésében, hogy még gazdálkodó- és ügyfélbarátabb hatósággá váljon. Fontos ugyanakkor az is, hogy erősödjön a gazdálkodók jogkövető magatartása is - tette hozzá.
      Úgy vélte, a gazdálkodó oldal szemléletváltása azért fontos, mert csak akkor lehet könnyítéseket, engedményeket elérni, ha a "többség beáll a sorba, és igyekszik jogkövetően működni".
    Kitért arra is, hogy a szemléletváltás a globalizálódó világ jelentette kihívások legyőzéséhez is elengedhetetlen, hiszen egyre nagyobb a verseny a földrészek között, miközben a lokális, nemzetgazdaságok közötti verseny is erősödik. Fontos tehát, hogy a gazdálkodók és az államapparátus is jól felkészült legyen.
    Vizsy József felidézte: a szövetség tavaly kötött együttműködési megállapodást a budapesti Corvinus Egyetemmel, melynek eredményeként 2017 februárjában vámlogisztikai posztgraduális képzést indítanak.
    Rámutatott: régi célkitűzés, hogy Magyarország a térség logisztikai központjává váljon. Ehhez kiszámítható gazdasági, jogi környezetre van szükség, illetve idő-, költséghatékony vám- és logisztikai rendszereket kell kidolgozni.
    Szabó Károly, a NAV vámszakmai szakfőigazgatója emlékeztetett: Magyarországot mindenki a világ többi részével méri össze, tehát ahhoz, hogy valaki ide fektessen be, a lehető legjobb paramétereket kell biztosítani, beleértve a jogi környezetet és a hatóságokkal való együttműködést is.
    Úgy vélte, ma már elvárás, hogy a NAV ne csupán adó-, vám-, és bűnügyekkel foglalkozzon, hanem mindezen területeket együttesen kezelje.