Emma napja van. | 2024.04.19

Osztrák kancellár: érthető Magyarország menekültpolitikája

2016-09-23 08:45:01

 

A közös uniós megoldás hiányában érzékelhető türelmetlenség miatt érthető Magyarország menekültpolitikája - mondta az osztrák kancellár a Der Standard című osztrák lap pénteki számában megjelent lapinterjúban.

 

    Christian Kern kijelentette: országa haszonélvezője Orbán Viktor miniszterelnök menekültpolitikájának, hiszen ezáltal sokkal kevesebb ember érkezik Ausztriába és Németországba is. A kancellár arról is beszélt, hogy mikor a magyar-szerb határt lezárták, akkor nehezen megoldható humanitárius helyzet alakult ki. "Törődnünk kell a helyzet negatív következményeivel is, hiszen amint megindulnak az emberek egy másik európai határszakaszhoz tolódik a probléma" - jelentette ki. 
    A kancellár az interjúban leszögezte: a szombati bécsi menekültügyi találkozón a többi között a határok védelméről és a menekültügyi válságban érintett országoknak, például Görögországnak való segítségnyújtásról egyeztetnek. 
    "Kísérletet teszünk arra, hogy felgyorsítsuk az uniós döntéshozatalt" - mondta Kern, aki szerint fel kell mérni, mely szakaszokon van szükség szigorú határvédelemre. "Az érkező menekültek nem csak számokat jelentenek, felelősséggel tartozunk értük" - mondta a kancellár, aki egyúttal felhívta a figyelmet a menekültek származási országában indított segélyprogramok fontosságára is. 
    A kancellár kezdeményezésére az osztrák fővárosban tárgyal szombaton Angela Merkel német kormányfő, Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos és a görög, a szlovén, a horvát, a szerb, az albán, a magyar, a bolgár, a román és a macedón kormányfő. Hivatalosan még nem erősítették meg Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének részvételét.