Auguszta napja van. | 2024.03.29

Izraeli média: Abbász és Netanjahu történelmi vitát vívott a valósággal való szembenézés helyett

2016-09-23 08:11:20

 

Az izraeli média és az ellenzék szerint Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök az unalomig ismert történelmi vitákat és vádaskodásokat folytatta csütörtökön New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 71. ülésszakán, a jövőbe vezető út és a megbékélés lehetőségének felvázolása helyett. 

 

    "Netanjahunak nincs politikai terve a békefolyamat továbbvitelére, komolytalan blöff Abbásznak a kneszetbe való meghívása" - utasította el az ENSZ-közgyűlés pódiumáról elhangzott meghívást egy magas rangú palesztin illetékes a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek nyilatkozva, miután az izraeli kormányfő beszédében felajánlotta Rámalláhba látogatását, és az izraeli parlamentbe invitálta Abbászt.
    "Újrahasznosított régi kijelentések, amelyek Izrael és a világ zsidósága közvéleményének kielégítését szolgálják" - értékelte a Netanjahu-beszédet a palesztin politikus.
    Seli Jahimovics, az izraeli ellenzéki Cionista Tábor politikusa is hevesen bírálta a 40 perces szónoklatot. Szerinte az üres beszéd után a holtpont és a kilátástalanság maradt. "Sok szöveg és színházi gesztusok, zéró kezdeményezés és nulla jövőkép, nulla politika" - mondta Jahimovics.
    Amír Perec szintén ellenzéki, munkapárti képviselő szerint szomorú és reménytelen nap volt a csütörtöki. "A két vezető semmit sem tett a gyűlölet tüzének eloltásáért, nem használták fel szónoklatukat a népek közti ellenségeskedéstől való eltávolodásra" - nyilatkozta Perec.
    Barak Ravid a Háárec című újságban közölt elemezésben azt írta, hogy Netanjahu ENSZ-közgyűlésbeli hatodik beszédében elfogytak a látványos trükkök, s az előadóból kifogyott a szenvedély: csak a régi sablonokat ismételgette.
    Abbász leragadt az 1917-es Balfour-nyilatkozatnál, Netanjahu pedig a brit mandátumot zsidó és palesztin részre felosztó 1947-es terveknél. Mindketten történelmi számlákat nyújtanak be, ahelyett, hogy megbékélésre törekednének, egy szebb jövőt építenének egy békemegállapodással - vélekedett a Háárec tudósítója.
    A Háárec Hemi Salev által jegyzett elemzése felhívta a figyelmet a mindkét beszéd alatt üresen maradt széksorokra. Szerinte a nagyvilág diplomatáinak elegük van az egyhelyben topogó palesztin-izraeli viszályból, és legtöbben be se mentek a terembe.
    A kormányközeli Iszráél Hajom című újság a többi laptól eltérően a beszéd érdemeit hangsúlyozta. Netanjahu hazai pályán játszott az ENSZ Közgyűlésében, s ott a lap elemzője szerint az izraeliekhez szólt, növelve nemzeti önbecsülésüket, megerősítve őket abban, hogy a történelmi igazság az ő oldalukon áll.
    Az Iszráél Hajom szerint az ellenzéki média már jó előre "anti-Bibi" készültségbe helyezte magát (a Bibi név Netanjahu hazai ragadványneve), és a beszéd elhangzása után a tévéstúdiók lehűtötték a közönség lelkesedését. A bírálatok oka ezen médium szerint az, hogy a média és az ellenzék még mindig nem fogadta el a választások eredményét, "de minél jobban támadnak, annál jobban elszigetelődnek" - ígéri az újság.