Gedeon napja van. | 2024.03.28

Csok - A bankok az igénylések érdemi növekedésre számítanak a feltételek enyhítése nyomán

2016-09-22 18:59:00

 

Érdemi növekedésre számítanak az MTI által megkérdezett bankok a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésekben, mivel olyan ügyfélkör számára is elérhetővé vált a támogatás, amelynek eddig erre nem volt lehetősége. A nemzetgazdasági miniszter egy írásos válaszából pedig az derült ki, hogy a csok igénybevételéhez az első hét hónapban a támogatottak 37 százaléka vállalt egy vagy több gyereket.

 

    Az OTP -nél az év eleje óta több mint 7000-en igényelték a csokot, ebből csaknem 5000 esetben már folyósítás is volt. Számos új lakás projekt indult a közelmúltban, ezek eredményeként tízezres nagyságrendben épülnek majd új lakások a következő években. E lakások vevői eddig kiszorultak a csok-programból, de most megnyílik előttük is a támogatás igénybevételének lehetősége - írták.
    Az FHB Nyrt. egy év alatt 10 százalék körüli volumennövekedéssel számol a beérkező igényeknél. A bank idén januártól augusztus végéig több mint 1200 csok-igénylést fogadott be, 1,4 milliárd forintot folyósított az ügyfeleknek, 2,6 millió forintos átlagösszegben. Ugyanebben az időszakban a tízmilliós csokot csaknem 300-an igényelték, akiknek többsége a 10 milliós otthonteremtési kedvezményt is igényelte. Az adó-visszatérítési támogatás lehetőségével közel ugyanennyien szerettek volna élni, több mint 330 befogadás történt az első 8 hónapban.
    A Takarékbank várakozásai szerint a módosítások hatására nem csupán az igényelt kedvezmények, hanem a csok mellé felvett hitelek összege is emelkedni fog. A bank növekvő számú új, valamint számos korábban elutasított ügyfél érdeklődésére is számít. A kedvező irányú változásoknak köszönhető új igénylések egy részét várhatóan a tervezőasztalról vásárolható új lakások vevői nyújtják majd be - írták.
    Az UniCredit Bank is arra számít, hogy az érdeklődők és az igénylések száma is érezhetően megnő. A többlakásos lakásépítési projektek beindulása 2017-től további növekedést generálhat. A csokot, az adó-visszatérítést valamint a kamattámogatott hitelt év eleje óta összesen csaknem ezren igényelték banknál.
    Az MKB válaszában azt írta, a módosítások alapvetően lazítást jelentenek az eddigi szabályozáson, így több kérelemre számítanak. Eddig több mint 500 igénybejelentés volt, a bank szintén arra számít, hogy jelentősen nő az igények száma.
    A módosítások szerint egyebek mellett lehetséges, illetve könnyebb lesz a csok igénylése mostantól már a 25 évesnél nem idősebb és a sajátos nevelést igénylő gyermeket nevelőknek, a terhesség elején járóknak, az árvákat nevelő gyámoknak, a hivatásuk miatt szolgálati lakásban élőknek, az új építésű társasházi, illetve ikerlakást vásárlóknak. Könnyítés az is, hogy mostantól akár még tervezés, illetve építés alatt álló lakást is meg lehet vásárolni csokkal. Azon családok, amelyeket eddig az osztatlan közös tulajdon miatt korábban elutasítottak a bankok, és nem kapták meg a csokot, az új szabályok alapján megkaphatják, ehhez azonban újbóli kérelem benyújtása szükséges.
    A csok igénybevételéhez január 1 és július 31-e között a támogatottak 37 százaléka, ezen belül a használt lakást vásárlók 32 százaléka, az új lakások építőinek, vásárlóinak 53 százaléka vállalt gyereket. Kiemelkedően magas, 82 százalékos a gyermekvállalási szándék a legalább három gyermekesre bővülő, új lakást szerző családoknál - áll Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) írásbeli kérdésére adott válaszában.
    A parlament honlapján megjelent válaszban ismertetet statisztika szerint az első hét hónapban több mint 14 200 csok-kérelmet fogadtak be a bankok 38,3 milliárd forintot meghaladó összegben, ezek közül 11 238 esetben szerződést is kötöttek 27,6 milliárd forintnyi kedvezményről.