Emma napja van. | 2024.04.19

Gyerekbarát településeket díjazott az UNICEF a gyermekek világnapján

2016-09-20 17:29:00

 A Baranya megyei Alsómocsolád, a Csongrád megyei Bordány és Hajdúnánás önkormányzata vehette át az UNICEF Gyerekbarát Település címet, és az ezzel járó kétmillió forintos támogatást a gyermekek világnapja alkalmából kedden Budapesten.

    Az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány MTI-hez eljuttatott közleménye szerint idén 21 önkormányzat pályázott a címre. A nyertesek többek között azt vállalták, hogy gyermekjogi stratégiát dolgoznak ki a helyi gyermek- és ifjúsági önkormányzattal közösen, bevonják a fiatalokat egy ifjúsági cselekvési terv kidolgozásába, gyerekbarát költségvetést terveznek, valamint figyelembe veszik a döntéshozatalnál a gyerekek véleményét is.
    Kiemelték, az UNICEF Gyerekbarát Település programja - amelynek együttműködő partnere az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) - "az egyik legmegfelelőbb eszköz a gyermeki jogok védelmére, hiszen helyi szinten, a gyermekekhez legközelebb nyújt lehetőséget arra, hogy a gyermekek és a gyermekes családok a konkrét, őket érintő ügyekben élvezhessék jogaik védelmét". 
    A közleményben írtak arról is, hogy az UNICEF nemrég egy online felmérésben kérdezte meg az embereket, hogy szerintük lakóhelyüknek mely területeken kell még fejlődnie ahhoz, hogy igazán gyermekbaráttá váljon. Az eredmények szerint a legnagyobb problémát a szabadidős lehetőségek hiánya, a parkok és a játszóterek nem megfelelő állapota, valamint a közbiztonság hiánya jelenti.
    A szabadidős lehetőségeket leginkább Komárom-Esztergom és Veszprém megyében hiányolták, a parkok, zöldterületek és játszóterek állapotát Budapesten és Északnyugat-Magyarországon kifogásolták, a közbiztonság kérdése pedig a kis településeken élőknek meghatározó kérdés - ismertették a részleteket.
    A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja kezdeményezésére ünneplik 1954 óta szeptember 20-án. A kezdeményezés célja, hogy ezen a napon a felnőttek a gyermekekre gondoljanak, az ő támogatásukra, jogaik védelmezésére, lehetőségeikre, jövőjükre, és arra is, hogy milyen országot, világot adnak át nekik. E napon az ENSZ felhívást intéz a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait. 
    Az UNICEF 1996-ban indította el a gyermekbarát városok programját, a kezdeményezéshez Magyarország 2015-ben csatlakozott.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó