Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az idősebbik Bush elnök Hillary Clintonra fog szavazni

2016-09-20 09:59:00

Idősebb George Bush volt amerikai elnök nem pártjának jelöltjére, Donald Trumpra fog szavazni a novemberi amerikai elnökválasztáson, hanem a demokrata párti riválisára, Hillary Clintonra - szivárgott ki egy másik politikusdinasztia, a Kennedy család berkeiből.

    A Politico című amerikai hírportál azt írta kedden, hogy a 92 éves Bush - akinek a fia, George W. Bush is amerikai elnök volt - eddig nem akart állást foglalni a Fehér Házért folyó versenyről, ami önmagában is annak volt a jele, hogy nincs ínyére a republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump. Azt, hogy utódjának, Bill Clintonnak a feleségére fog voksolni, Kathleen Hartington Kennedy Townsend, Maryland volt helyettes kormányzója, a 48 éve meggyilkolt Robert F. Kennedy szenátor egyik lánya szivárogtatta ki.
    Townsend hétfőn a Facebook-oldalán fényképet jelentetett meg, amelyen kezet fog az idősebbik Bush-sal, a fotóhoz csatolt szövegben pedig azt írta: "Az elnök azt mondta nekem, hogy Hillaryra fog szavazni!".
    Townsend ezt megerősítette a Politicónak adott telefonos interjúban. Azt mondta, hogy hétfőn Maine-ben találkozott a volt elnökkel, aki elárulta neki, hogy a demokrata jelöltre adja majd voksát.
    Bush szóvivője, Jim McGrath azonban kitérő választ adott az erre vonatkozó kérdésre. Az elnök - mondta - ötven nap múlva magánemberként fogja leadni saját szavazatát, és addig nem mond véleményt az elnökválasztási kampányról.
    George Bush és a volt first lady, Barbara Bush távol tartja magát a politikai vitáktól azóta, hogy az év elején mindketten részt vettek másik fiúk, Jeb elnökjelöltségért folytatott sikertelen kampányában. Sokatmondó azonban, hogy sem George Bush, sem az azonos nevű fia - aki nyolc éven át volt amerikai elnök - nem vett részt a nyári clevelandi konvención, amelyen Donald Trumpot hivatalosan a Republikánus Párt elnökjelöltjévé választották.
    A Politico emlékeztet arra, hogy mindkét Bush-kormányzat számos egykori magas beosztású illetékese bejelentette már, hogy Clintont támogatja a botrányos megjegyzéseiről és vehemenciájáról ismert Trump ellenében.
    
http://www.politico.com/story/2016/09/exclusive-george-hw-bush-to-vote-for-hillary-228395