Emma napja van. | 2024.04.19

New York-i robbantás - Vádat emeltek a letartóztatott gyanúsított terrorista ellen 

2016-09-20 09:03:00

 Vádat emeltek hétfőn a New Yorkban és a szomszédos New Jersey szövetségi államban elkövetett robbantások gyanúsítottja, Ahmad Khan Rahami ellen.

    Rahami ellen öt rendbeli, rendőrök ellen elkövetett gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat. 
    A 28 éves, afgán születésű, de amerikai állampolgárságú férfi hétfőn elfogásakor tűzharcba keveredett rendőrökkel, és meg is sebesítette őket, ezért egyelőre nem terrorista cselekmények elkövetésével, hanem rendőrgyilkosság kísérletével vádolják.
    Szombat este Manhattan előkelő Chelsea negyedében pokolgép robbant, 29 ember sebesült meg. A hatóságok látókörébe került Rahaminak feltehetően köze volt a korábban a New Jersey állambeli Seaside Parkban történt robbanáshoz is. Ez utóbbi helyszínen egy jótékonysági futóverseny előtt robbant fel egy csőbomba, az eseményt lemondták, a robbanásban senkinek sem esett baja, de helyszínen három további fel nem robbant pokolgépet találtak. Emellett nyomozás folyik egy New Jersey-i vasútállomáson talált, robbanószereket tartalmazó hátizsák, valamint a chelsea-i robbanás helyszínétől nem messze talált, távirányításos, fémhulladékkal megrakott, fel nem robbant kuktabombák ügyében is. Hasonló eszközt használtak a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantásnál is, amelyben hárman meghaltak és 264 ember megsebesült.
    A nyomozószervek a robbantásokkal összefüggésben sok mindenre fény derítettek, de vannak még tisztázatlan dolgok is. Például az, hogy mi volt a robbantások indítéka, mit akart elérni velük a merénylő, s van-e kapcsolata az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel. William Sweeney, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) New York-i irodájának vezetője úgy nyilatkozott, hogy a nyomozók nem találtak arra utaló jelet, hogy Rahami egy New York környékén tevékenykedő terrorista sejt tagja volna.       Az amerikai médiában megjelent - és rendőrségi forrásokra hivatkozó - információk szerint Rahami ez elmúlt években többször járt Afganisztánban és Pakisztánban. 
    A férfi jelenleg kórházban van, mert a lövöldözésben megsebesült. Hétfőn délután műtétet hajtottak végre rajta, amit Donald Trump republikánus elnökjelölt igencsak rosszallással fogadott. 
    "Fantasztikus kórházi ellátásban részesül, a világ legjobb orvosai gondoskodnak róla" - mondta Trump egy hétfői floridai kampányrendezvényen. Majd hozzátette: "teljesen modern és korszerű kórházi szobát kapott, talán még szobaszerviz is jár neki, de így megismerheti milyen is a mi országunk". Trump kifejtette azt is, hogy semmilyen büntetés nem lenne enyhe Rahaminak. A republiknus elnökjelölt a Fox televíziónak adott telefoninterjújában pedig arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban is "izraeli stílusú kemény rendőrségi politikára és a potenciális terroristák profiljának megrajzolására lenne szükség".