Andrea napja van. | 2024.04.18

 Rendőrségi szóvivő: Előkészületi munkálatok zajlanak az osztrák-magyar határon

2016-09-19 15:13:00

Előkészületi munkálatok zajlanak az osztrák-magyar határon - mondta Helmut Greiner burgenlandi rendőrségi szóvivő az MTI-nek hétfőn, miután a híradások szerint az osztrák hatóságok elkezdték kijelölni az osztrák-magyar határszakaszon építendő kerítés nyomvonalát Hegyeshalomnál.

    A szóvivő tájékoztatása szerint az ausztriai B10-es út és az A4-es osztrák autópálya határ menti szakaszánál a tervek szerint összesen 1,6 kilométer hosszúságban szúrnák le a karókat, azonban "építkezésről nincs szó". 
    "Nem lehet, hogy a nickelsdorfi (Miklóshalma) határnál az autópályán ellenőrzik az áthaladókat, és pár méterrel arrébb korlátozás nélkül bejöhetnek emberek az országba" - mondta Helmut Greiner. Arról is beszélt, egyelőre nem lehet tudni, hogy az előkészületi munkálatok meddig tartanak, azonban már megegyeztek az érintett földterületek tulajdonosaival, hogy a rendőrség szükség esetén bérbe vegye földjüket.
    Az illetékes az MTI-vel azt közölte, hogy a burgenlandi határszakaszon érkezők száma az utóbbi időszakban nem emelkedett, az intézkedés nincs összefüggésben a határon átlépő menekültek számával. 
    A rendőrség korábbi közlése szerint Burgenlandban 2015 első hat hónapjában 117, addig 2016 első félévében 84 embercsempészt állították elő. A csempészek javarésze magyar, román és pakisztáni volt. A tavalyi év első hat hónapjában 4500 illegális bevándorlót tartóztattak fel, míg idén januártól júniusig 4500-an utaztak érvényes dokumentumok nélkül. A legtöbben Afganisztánból, Pakisztánból és Szíriából érkeztek. 
    A burgenlandi rendőrség idegenrendészeti osztályának vezetője, Christian Knopf az APA osztrák hírügynökségnek hétfőn megerősítette, hogy az osztrák-magyar határszakasz ausztriai oldalán építkeznek. Azonban tájékoztatás szerint nem kerítés készül, csak egy határirányítási rendszer előkészületi munkálatai zajlanak. 
    A nickelsdorfi (Miklóshalma) határszakasz ausztriai oldalán felállítottak továbbá 130 konténert, ahol a menekültek regisztrálhatnak és menedékkérelmüket bejelenthetik. A szóvivő tájékoztatása szerint ezt részt biztonsági okokból kerítéssel zárták körbe, mivel az építkezés során előfordult, hogy be akartak ode törni.