Auguszta napja van. | 2024.03.29

EU-csúcs: A visegrádi összefogást emeli ki az olasz La Repubblica, a szlovák újságok hiányolják a konkrét eredményeket

2016-09-19 11:53:55

 Új kelet-európai szövetségnek nevezte a Brüsszel döntéseivel szembeszálló visegrádi négyek országait a La Repubblica olasz napilap elemző cikke hangsúlyozva, hogy Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia vezetője a pozsonyi informális EU-csúcstalálkozó "igazi győztesei". A szlovák újságok hiányolták a konkrét eredményeket

    A La Repubblica Az új keleti szövetség. A visegrádi négyek kihívják Brüsszelt című írásában úgy fogalmazott, hogy "Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia a szálka az unió szemében". 
    "A nemzeti-konzervatív Orbán Viktor és Beata Szydlo, továbbá a szociáldemokrata Bohuslav Sobotka és a vendéglátó Robert Fico (...) a pozsonyi EU-csúcs igazi győztesei" - vélte a La Repubblica hangsúlyozva, hogy "Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia miniszterelnökei sikerrel álltak ellen az Unió kérésének, hogy fogadják el a migránsok minden tagállam számára Brüsszelben eldöntött elosztási kvótáit". A visegrádi országok "erős ellenhatalmat" képviselnek "a Brüsszelben, Rómában, Párizsban vagy Berlinben uralkodó elképzelésekkel" szemben. 
    A La Repubblica megjegyezte, hogy a visegrádi négyeket "szilárd gazdasági növekedés és államháztartás, stabil, demokratikusan megválasztott kormánytöbbség (főleg a magyar és a lengyel), és a közvéleményben nagyon elterjedt félelem a migránsok iránt köti össze és erősíti". 
    Az olasz napilap nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva kijelenti, "Orbán egyre inkább a visegrádi csoport igazi vezetőjeként" emelkedik ki, "a legügyesebb nemzeti-konzervatív vezetőként az egész EU-ban". Hozzáteszi: a magyar kormányfő számára a próbakő az október 2-i kvórareferendum lesz, "ha elegendő szavazó megy el választani (...) biztosnak tűnik a nem győzelme". A cikk megemlíti, hogy Magyarország más európai határok védelmére felajánlotta "kicsi, de annál hatékonyabb fegyveres erőinek" segítségét.  
      Nem volt útmutató és kérdéses, hogy melyek voltak a hozadékai a pénteki uniós csúcsnak - leginkább ez a vélemény olvasható ki a 27-ek pénteki találkozójáról a hétfői pozsonyi lapokban megjelent kommentárokból.
    Az uniós vezetők hibája nem az, hogy az integráció túl messzire ment szintjén nem tudnak megegyezni a jövőről, hanem az, hogy olyan várakozásokat  keltenek, amelyeket nem képesek teljesíteni - írta a csúcstalálkozóról a liberális pozsonyi Sme. A szlovák lap kommentátora, Peter Schutz, "Csapatépítés ebéddel" címet viselő írásában úgy vélekedik: az igazsághoz Donald Tusk állt a legközelebb, amikor azt mondta, annak leghatékonyabb része az ebéd volt. Kétségkívül - jegyzi meg ironikusan Schutz - hiszen a pisztrángban mindenki meg tudott egyezni.
    A kommentátor szerint, a "siker propagandája" ellenére a találkozó pozitív eredménye csak az volt, hogy a "vezetők csapatépítéséről" nem  szivárogtak ki  a torzsalkodás hangjai, legalábbis addig, amíg -  s ez jól mutatja, hogy nem csak kelet-nyugati törésvonalak vannak - kiderült, hogy Matteo Renzi elutasította, hogy közös sajtótájékoztatón vegyen részt Angela Merkellel és Francois Hollande-dal.  Az újság szerint  "a legjobb vicc" az, hogy míg Robert Fico "történelmi csúcsról",   addig "legkedvesebb barátja" Orbán Viktor elvesztegetett időről és önpusztításról beszélt.
    A szlovák liberális lap egy másik cikkében azt írja: a csúcstalálkozó egyik pozitív hozadéka az volt, hogy betekintést engedett abba, miszerint a legkonstruktívabb európai politika a súrlódások megkerülése. A "Miért nem mutatott semmilyen utat a csúcs" című írás szerint nagyobb hozadéka lett volna annak a következtetésnek: nemzeti szinteken le kellene mondani annak állandó emlegetéséről,  hogy az unió minden rossz okozója, ugyanis ez alapvető oka annak, amiért a választóknak "kezd tele lenni a hócipője" az EU-val.
    sme.sk/c/20276273/teambuilding-s-obedom.html?piano_t=1
http://komentare.sme.sk/c/20277569/preco-summit-neukazal-ziadnu-cestu.html?piano_t=1http://komentare.
    sme.sk/c/20277569/preco-summit-neukazal-ziadnu-cestu.html?piano_t=1