Auguszta napja van. | 2024.03.29

A terrorizmus áldozataira emlékeztek Franciaországban

2016-09-19 11:49:05

A terrorizmus áldozatai kártérítési alapjának növelését jelentette be Francois Hollande francia államfő hétfőn a terrorizmus áldozatainak nemzeti megemlékezésén Párizsban.

    Csaknem ezren vettek részt a terrortámadások túlélőinek egyesületei által 1998 óta minden évben megrendezett megemlékezésen, amelynek a tavalyi és idei iszlamista terrortámadások - amelyekben 236-an vesztették életüket - új dimenziót adott.
    A francia elnök ünnepi beszédében ezentúl "igazságos és átlátható" kártérítést ígért minden érintettnek. Jelezte, hogy a kártérítési alapra ezentúl az állam vállal garanciát.
    "Ezrek érintettek, akik örökre érintettek maradnak azáltal, amit láttak, még akkor is, ha testileg nem sérültek meg, az emlékeikben ott kísértenek a merényletek. Ezért a kártérítési alap forrásait megreformáljuk és annak folyamatosságra az állam garanciát vállal" - hangsúlyozta az államfő, aki jelezte, hogy a túlélők és családjaik egészségügyi és pszichológiai ellátását ingyenessé teszi a kormány.
    A 86 áldozatot követelő július 14-i nizzai merényletet követően az ellenzék által megfogalmazott bírálatokra válaszolva Francois Hollande teljes átláthatóságot ígért a merényletekkel kapcsolatban.
    "Az állam feladata, hogy minden kérdést megválaszoljon, a saját szerepét is beleértve. Ez a független igazságszolgáltatás szerepe, amelynek függetlennek kell maradnia, el kell ítélnie a bűnösöket és ki kell mondania a tényekről az igazságot" - mutatott rá az elnök. 
    Francois Hollande elmondta, hogy a korábbiaknál nagyobb összeget kell fordítani a terrorizmus elleni harcra is.
    "Biztos alapokat kell biztosítani a megkezdett folyamatnak, természetesen a merényletek megelőzéséről beszélek, ami egy folyamatos munka, és amely még annál is több eszközt igényel, mint amelyek megerősítéséről korábban döntöttem" - fogalmazott az államfő.
    A megemlékezésen jelen volt a kormány több tagja és az ellenzék vezető politikusai, köztük Nicolas Sarkozy és Alain Juppé.
    Az államfő beszéde előtt valamennyi olyan francia állampolgár nevét felolvasták, akik tavaly és idén terrortámadásokban veszítették életüket Franciaországban, valamint Brüsszelben, Burkina Fasóban, Elefántcsontparton és Maliban, a túlélők és az áldozatok hozzátartozói pedig saját élményeiket osztották meg az egybegyűltekkel. Az egyik muzulmán áldozat hozzátartozója arra kért mindenkit, hogy ne mossák össze az iszlám vallást a terrorizmussal.
    Franciaországban szeptember 19. a terrorizmus áldozatainak emléknapja. 1989-ben ezen a napon hajtottak végre merényletet az UTA légitársaság 772-es járata ellen, amely a kongói Brazzaville-ből közlekedett Párizsba. A repülőgép Nigerben zuhant le, a fedélzetén 170 emberrel, akik közül 54-en voltak francia állampolgárok.