Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jövő év tavaszán kerülhet a mozikba Mészáros Márta új filmje

2016-09-19 08:53:47

Jövő év tavaszán kerülhet a magyar mozikba Mészáros Márta Aurora Borealis - Északi fény című új filmje; a 85. születésnapját hétfőn ünneplő Kossuth- és Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró-rendező és alkotótársai egy A kategóriás fesztiválon tartanák a bemutatót.

    Születésnapja alkalmából a nőknek is üzent Örökbefogadás, a Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek számos rangos nemzetközi díjjal kitüntetett rendezője. "Jó egészséget kívánok magamnak, és remélem, hogy még csinálok jó filmeket! Azt kívánom, a nők legyenek szabadok, önállóak és több teret kapjanak az élet minden területén! Szeretnék több nőt látni a Parlamentben és remélem, a nők és férfiak közötti fizetési különbségek is hamarosan eltűnnek" - idézte Mészáros Mártát a produkció MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.
    A rendezőnő jelenleg 26. filmjén, az Aurora Borealis - Északi fény című drámán dolgozik, amelynek forgatása tavaly decemberben fejeződött be. A vágás után most a digitális effektusokkal foglalkoznak. A Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska főszereplésével készült produkciót az alkotók először egy A kategóriás fesztiválon szeretnék bemutatni, majd 2017 tavaszára tervezik hazai mozipremierjét - számolt be róla a sajtóközlemény.
    Az Aurora Borealis két idősíkon futó családtörténet, amely egy anya és lánya kapcsolatát vizsgálja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan anyja múltjában. A forgatókönyvet Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán írta. A film operatőre Piotr Sobocinski. Az alkotás a Filmteam gyártásában készül, producere Major István, társproducere Gül Togay.
    Mészáros Márta művészete elismeréseként 1977-ben Balázs Béla-díjat kapott, 1985-ben érdemes művész lett, 1990-ben Kossuth-díjjal, 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere címmel tüntették ki. 2005-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (polgári tagozat) kitüntetést, két évvel később a Nagy Imre-érdemrendet, 2011-ben a Magyar Filmkritikusok Életműdíját, 2013-ban Prima-díjas lett. Az elmúlt évtizedben több nemzetközi filmfesztiválon ismerték el életművéért, a többi közt megkapta a Berlinale Kamera-díját, legutóbb, júliusban a Pulai Filmfesztiválon az Arany Aréna-életműdíjat.