Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orosz lap: belbiztonsági minisztérium létrehozását tervezik Moszkvában

2016-09-19 08:27:16

Az orosz vezetés jelentős átalakításra készül a rendvédelmi szervezetek körében, és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatra (FSZB) alapozva belbiztonsági minisztériumot hoz majd létre, amelybe beolvasztják majd az orosz kormányzat tagjainak, objektumainak és kommunikációs csatornáinak védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálatot (FSZO), valamint a Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SZVR) is - állította hétfői számában egy névtelenül nyilatkozó forrásra hivatkozva a Kommerszant című napilap.

    Az újság úgy értesült, hogy a reformot a 2018-as elnökválasztás után hajtják majd végre.
    A Kommerszant szerint az FSZB a minisztérium létrehozása által gyakorlatilag vissza fogja kapni az egykori szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) jogosultságait. A tárca nyomozást folytathat majd a Nyomozó Bizottság (SZK) és a belügyminisztérium által elindított büntetőeljárásokban, és egyúttal felügyeletet is gyakorol majd felettük. Ezenkívül az új minisztérium lesz hivatott szavatolni a rendvédelmi szervezetek biztonságát.
    A lap úgy tudja, hogy az SZK a reform következtében elveszíti majd önállóságát, és ismét az ügyészség részévé válik, mint 2011 előtt.
    A védelmi minisztériumot ezzel szemben megerősítik, a tárca ellenőrzése alá kerülnek a jelenleg a rendkívüli helyzetek minisztériumához tartozó polgári védelmi, mentő- és tűzoltó alakulatok.
    A változások keretében az FSZO elnöki biztonsági szolgálattá alakul, ám továbbra is a feladatai közé tartozik majd a többi vezető titkosított kommunikációjának és mozgásának biztosítása.