Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: a déli országokból új csoport formálódik az EU-n belül

2016-09-19 08:15:13

 Egy új koalíció formálódik az unión belül a déli országokból a visegrádi négyekhez hasonlóan, a hét déli állam egyelőre az unió gazdasági modellje ellen fogott össze - mondta Koller Boglárka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi és Európai Tanulmányok Karának dékánja az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

    A Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból, Görögországból, Máltából, Portugáliából és Ciprusból álló új érdekcsoport szeptember 10-én találkozott Athénban, és nyilvánvalóvá tették, hogy külön, megszorításellenes álláspontot képviselnek az európai gazdasági és pénzügyi modell tekintetében - közölte az egyetemi docens.
    Hozzátette: ez az együttműködés lehet a pillére Matteo Renzi olasz miniszterelnök pénteki, a pozsonyi EU-csúcsot követő "nagyon szenvedélyes nyilatkozatának", amelyben élesen bírálta az uniót, amiért Olaszországot egyedül hagyta a migrációs válsággal, és az azzal kapcsolatos terhek egyenlőtlenül oszlanak meg a tagállamok között. 
    Az olasz hozzáállásban jelentős fordulat ment végbe: míg korábban mindig kiálltak a német és francia álláspont mellett, a pozsonyi csúcson Renzi nem volt hajlandó részt venni a közös sajtótájékoztatón - mondta a dékán.