Emma napja van. | 2024.04.19

Orosz külügy: az amerikai ENSZ-nagykövet a helyszínen tanulja meg, mi a szégyen

2016-09-18 17:16:00

Az orosz külügyi tárca szóvivője azt javasolta vasárnap az amerikai ENSZ-nagykövetnek, hogy utazzon el vele Szíriába, és ott ismerkedjen meg a szégyen fogalmával.

    A két ország diplomatái között azt követően alakult ki éles szópárbaj, hogy az amerikai légierő Moszkva és Damaszkusz állítása szerint a szíriai kormányhadsereg állásaira mért légicsapást Deir-ez-Zórnál. Az orosz állásfoglalás szerint a történteket súlyosbítja, hogy a szíriai csapatok kifejezetten az Iszlám Állam (IÁ) terroristáival harcoltak, nem pedig a Washingtonhoz igazodó, úgynevezett "mérsékelt ellenzékkel".

    Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a több mint 60 halálos áldozattal járó incidens kivizsgálását ígérte a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén, és kormánya "sajnálatát" fejezte ki arra az esetre, ha bebizonyosodna, hogy valóban szíriai állásokra mértek légi csapást a koalíciós erők. Power egyúttal kijelentette, hogy Oroszországnak szégyellenie kellene magát az olyan kijelentésekért, amelyek szerint az Egyesült Államok az IÁ-t védelmezi.
    Rámutatott, hogy a szervezet terroristái amerikai állampolgárokat fejeztek le, és Washington egy 67 országból álló koalíciót kovácsolt össze az IÁ legyőzésére.
    Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Facebookon reagált Power szavaira, és azt javasolta neki, hogy utazzon el vele Szíriába és beszéljen az ottani emberekkel, hogy megtanulja a "szégyen" szó jelentését.
    "Azokkal az emberekkel (beszéljen), akik még mindig ott élnek annak ellenére, hogy az országukkal immár csaknem hat éve véres kísérlet folyik, Washington aktív részvételével" - hangoztatta Zaharova, aki egy fotót is csatolt a posztjához, amely Ronald Reagan egykori amerikai elnököt ábrázolja, amint éppen mudzsahidokat (a szovjet megszállás ellen amerikai támogatással fellázadt afgán harcosokat) fogad a Fehér Házban. Ezzel feltehetően azt kívánta illusztrálni, hogy Washington nem mindig zárkózott el az iszlamistákkal való együttműködéstől.

kpd kigy bpt